Conspirația mincinoșilor. Cum poate fi combătut George Simion
Noua acuzație a lui George Simion – România negociază cu Ucraina acordarea de garanții de securitate – are toate componentele unei teorii a conspirației, așa cum este definită în literatura de specialitate. Pe scurt, teza liderului AUR e următoarea: la Formul Economic de la Davos, secretarul de stat în MAE Iulian Fota a negociat cu șeful de cabinet al lui Volodimir Zelensky un acord secret prin care România se angaja să acorde garanții de securitate Ucrainei. Adică să intervină militar direct în conflictul cu Rusia. Prin urmare, susține Simion, liderii politici de la București, niște marionete ale ocultei mondiale, vor să bage România în război.
O conspirație de manual, promovată de George Simion pe rețele de socializare și în presă. Confruntată cu un val uriaș de dezinformare în timpul pandemiei, Comisia Europeană a identificat șase trăsături comune ale teoriilor conspiraționiste: 1. ideea unui complot; 2. grupul de conspiratori; 3. așa-numitele probe care par să susțină acuzația; 4. ideea falsă că nimic nu se întâmplă accidental, nu există coincidențe și evenimentele sunt legate între ele; 5. împărțirea lumii între buni și răi; 6. găsirea țapului ispășitor – o persoană sau un grup.
Teza lui Simion le înglobează pe toate: complotul - oamenii puternici ai plantei vor să subjuge România; conspiratorii – oculta reunită la Davos; probele: articole din presa ucraineană sau din surse dubioase; legătura dintre evenimente: situația grea a României după susținerea Ucrainei, fermierii au sărăcit și au ieșit în stradă din disperare; divizarea morală: Occidentul putred și lacom, cu accent pe SUA și Germania, România – țara inocenței, a oamenilor harnici și pașnici; țapul ispășitor: Ucraina și liderii politici de la București, care s-au vândut ocultei.
Într-o intervenție la Digi 24, Simion și-a susținut, fără rezerve, teoria. Confruntat cu dovezile propriilor minciuni, liderul AUR n-a dat un singur pas înapoi. A insistat să promoveze informații false, să distorsioneze realitatea și nu s-a rușinat de lipsa de pregătire în domeniul politicii externe (un secretat de stat în MAE nu poate încheia un acord militar care să angajeze statul român, acordul de securitate cu un stat este diferit de acordul privind acordarea garanțiilor de securitate, astfel de documente nu se semnează la Davos etc.). Fără grijă pentru responsabilitatea afirmațiilor sale, Simion a urmărit să acopere huiduielile primite de la fermieri și transportatori, cărora a încercat să le căpușeze protestul. Și după ce i-a fost demontată minciuna, președintele AUR a continuat să o promoveze pe rețele sociale, cu mii de redistribuiri și comentarii.
Începute sub forma unei suspiciuni, teoriile conspirației se răspândesc rapid și devin adevăruri alternative. Odată ce prind rădăcini, sunt greu de combătut, pentru că, oricine o face devine suspect de participare la conspirație. George Simion practică dezinformarea încă de la începutul pandemiei de covid. De la vaccinul care ucide, la copiii români furați de occidentali, la ucrainenii care ne târăsc în război, liderul AUR a câștigat capital politic mințind nestingherit. Toate ideile propagandei ruse s-au regăsit, în ultimii 4 ani, în discursurile auriste, combătute anemic de către guvernanți.
Teoriile conspirației apar sub forma unei explicații pentru situații greu de înțeles și care creează incertitudine. Pandemia și războiul din Ucraina sunt astfel de evenimente. În vacuumul de comunicare internă din ultimii doi ani, e normal ca ele să se răspândească precum un virus, iar promotorii lor să fie percepuți drept promotorii adevărului ascuns de elitele oculte. Când lași populația neinformată din surse oficiale, o expui, de fapt, la dezinformare. România a ales să nu comunice mai nimic despre ajutorul acordat Ucrainei și despre importanța lui. De aceea prind atât de repede explicațiile false oferite de Simion. Natura are oroare de vid. La fel și comunicarea publică.
- Etichete:
- ucraina
- teoria conspiratiei
- george simion
- liliana ruse