Editorial Cazul Lucian Bode - se va autosesiza DNA-ul acum, înainte de noua numire a procurorului-șef DNA?
Comisia de etică din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a concluzionat că se confirmă în marea lor majoritate suspiciunile de plagiat ale tezei de doctorat a ministrului afacerilor interne, Lucian Bode. Comisia a sesizat CNATDCU pentru demersuri suplimentare în condițiile legii.
Care pot fi aceste demersuri suplimentare? Întrebarea vine în contextul în care Curtea Constituțională, prin Decizia nr. 364/2022, a concluzionat că plagiatul trebuie descoperit și atacat în instanță în maxim un an de la emiterea titlului de doctor (termen de decădere, deci care nu poate fi nici întrerupt sau suspendat de prescripție), în caz contrar titlul rămâne dobândit și stabil pe viață. Curtea invocă necesitatea de respectare a securității raporturilor juridice și a circuitului civil în general.
În cazul titlului de doctor al lui Lucian Bode revocarea de către autoritatea emitentă, ministrul educației, nu mai poate avea loc deoarece a fost utilizat titlul de doctor pentru a produce diverse efecte juridice(obținerea de funcții, influențarea nivelului salarial etc.), deci a intrat în circuitul civil. Termenul de 1 an de la emiterea ordinului de ministru al educației de acordare a titlului de doctor s-a împlinit de mult (titlul de doctor fiind dobândit în 2018), deci nici o acțiune în contencios administrativ în instanță nu mai poate avea sorți de izbândă, fiind respinsă ca tardiv introdusă chiar de la primul termen de judecată.
În confruntarea Principiului Fraus Omnia Corrumpit (frauda nu poate crea drepturi în favoarea particularilor) cu Principiul Securității Raporturilor Juridice, dreptul cunoaște unități de măsură diferite. În cazul infracțiunilor termenele de prescripție a răspunderii penale sunt lungi, dovadă a faptului că statul consideră faptele grave și toleranța în cazul înfăptuirii acestora e redusă. În cazul dărilor la stat termenul de prescripție fiscală este de 5 ani. În cazul actelor civile termenul de prescripție este de 3 ani (dacă nu faci o plată datorată unei persoane private și nu ți se cere timp de 3 ani, statul nu își mai acordă concursul, prin instituțiile sale, în vederea recuperării sumei de persoana păgubită). Iată că în cazul plagiatului, în contencios administrativ toleranța statului este de….maxim 1 an de la obținerea titlului de doctor în mod fraudulos. Trăim în țara în care furtul intelectual este mai protejat decât neplata taxelor către stat.
Demersurile suplimentare care se pot efectua în cazul plagiatului lui Lucian Bode pot fi blânde…și mai puțin blânde. Discutăm de eventuala sancționare disciplinară a membrilor comisiei de doctorat care au propus acordarea titlului de doctor și a membrilor CNATDCU care au validat propunerea la momentul respectiv (în măsura în care sancționarea disciplinară ar mai fi în termen).
Varianta mai puțin blândă, dar și cu potențial de a determina reale consecințe în ceea ce privește titlul de doctor, presupune deschiderea unui dosar penal pentru abuz în serviciu în cazul în care faptele membrilor comisiei și ale membrilor CNATDCU, la eventuala instigare a actualului ministru al afacerilor interne, ar fi fost intenționate, cunoscând plagiatul în urma mecanismelor de verificare și totuși propunând acordarea titlului de doctor, în ciuda dispozițiilor exprese ale art. 310 din Legea nr. 1/2011 a educației naționale, conform cărora plagierea rezultatelor sau publicațiilor altor autori constituie abateri grave de la buna conduită în cercetarea științifică. Titlul de doctor fiind obținut în 2018, termenul de prescripție în cazul eventualelor fapte penale nu ar fi împlinit. Competența aparține DNA potrivit legii speciale nr. 78/2000.
De asemenea, potrivit art. 197 din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, constituie infracțiune fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie. Atenție - termenul de prescripție în cazul acestei infracțiuni s-ar împlini în 2023. Pentru această faptă deja sunt probe care justifică o suspiciune că Lucian Bode ar fi comis fapta, ceea ce impune o investigație penală.
NOTA BENE! O instanță poate, într-un dosar penal, să se pronunțe cu privire la desființarea totală sau parțială a unui înscris, inclusiv în ceea ce privește un act de acordare a titlului de doctor. Rămâne să vedem dacă, odată comunicată public poziția Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai conform căreia teza de doctorat a lui Lucian Bode este profund viciată, DNA va lua decizia de a se autosesiza. Momentul e important în sine, în 21 februarie 2023 vacantându-se funcția de procuror-șef DNA și având loc noile propuneri și numiri de procurori de rang înalt din partea…colegilor încă ministrului afacerilor interne, Lucian Bode.
- Etichete:
- opinii
- usr
- lucian bode
- agora digi
- oana murariu