Bilanțul președinției lui Donald Trump după 100 de zile

Data actualizării: Data publicării:
shutterstock_512884789

Donald Trump a încălcat o groază de reguli politice în campania electorală din 2016 și cu toate astea a ieșit învingător.

A promis că va schimba radical Washingtonul în primele 100 de zile și că în mandatul lui va face America “Great Again”. 

shutterstock_512884789

După câștigarea alegerilor, era greu de prezis ce va face, iar analiștii preconizau fie o președinție în acord cu promisiunile din campanie, fie o temperare a lui Donald Trump.

Acum a ajuns la cele mai mici rate de aprobare dintre toți ultimii președinți SUA: Obama, Bush, Clinton.

Screen Shot 2017-05-01 at 08.27.12

Sursă: Analiză BBC

Unul din modurile prin care președintele Trump își poate exercita puterea politică este emiterea de ordine executive sau memorandum-uri care îi permit să ocolească în anumite domenii procesul legislativ din Congres. Chiar dacă ordinele executive pot fi utilizate pentru modificarea felului în care agențiile federale utilizează resursele, ele nu pot aloca noi resurse și nici nu pot introduce legi. Ambele atribuții revin doar Congresului.

Ce s-a întâmplat efectiv în primele luni de președinție?

Modificarea sistemului de sănătate, prioritate a lui Trump

Primul ordin executiv emis de Trump a fost destinat să remodeleze “Affordable Care Act”, însă a eșuat spectaculos. Promisiunea sa din campanie de a retrage și înlocui acest act normativ putea fi pusă în aplicare doar de Congres prin intermediul unei noi legi. Președintele a suferit o lovitură politică semnificativă într-un Congres dominat de propriul partid, atunci când liderii republicani au retras din procesul legislativ legea care urma să restructureze sistemul de sănătate american (una din promisiunile majore ale lui Trump și aliaților săi).

Imigrația și zidul cu Mexicul 

Imigrația a fost tema preferată a președintelui Trump în campania electorală și pentru a-și îndeplini promisiunile acesta a semnat câteva ordine executive.

Cea mai controversată schimbare de politică a fost ordinul executiv emis pentru interzicerea intrării în SUA a cetățenilor din câteva țări majoritar musulmane. Însă atât prima variantă a ordinului executiv, cât și o a doua, mult revizuită, au fost oprite de instanțe.

Unul dintre primele ordine executive prevedeau că SUA va construi “un zid fizic”, “o barieră fizică de netrecut” pe frontiera cu Mexicul, care deja conține 650 de mile de gard. Însă Trump avea nevoie de aprobarea Congresului pentru fonduri, înainte ca lucrările de construcție să înceapă, iar asta nu s-a întâmplat încă. El insistă că Mexicul va suporta toate costurile, dar liderii acestei țări sunt de altă părere.

Chiar dacă Trump n-a schimbat încă legile imigrației, el a semnat două memorandumuri executive care cer ofițerilor de imigrație să acționeze mult mai dur pentru a impune prevederile existente.

Potrivit unei analize BBC, nu există încă date care să arate că in primele luni de mandat sub Trump au fost deportați mai mulți imigranți ilegali.

În acest timp, linia verde instituită pentru a raporta infracțiuni ale imigranților e trollată cu mesaje despre extratereștri și OZN-uri.

Situația piețelor în primele 100 de zile - mai bună în mandatul lui Obama

Indicii piețelor (Dow Jones, S&P 500 și Nasdaq) au atins nivele record în primele săptămâni ale mandatului lui Trump, indicând măcar parțial că investitorii se simt încurajați de proiectele de infrastructură, dereglementările și tăierile de taxe planificate. Toți cei trei indici bursieri și-au încetinit creșterea în martie când a devenit evident că reforma taxării nu se va produce atât de repede pe cât sugerase administrația Trump.

 

Screen Shot 2017-05-01 at 08.32.43

Sursă: Analiză BBC

Agenda pe schimbări climatice

Fără o strategie coerentă, administrația lui Trump a lansat favoruri pentru producătorii de combustibili fosili.

Mai mult, Scott Pruitt, numit de Trump la conducerea Agenției de Protecție a Mediului (EPA) din SUA, și-a construit cariera pe atacuri la adresa agenției și a regulilor care protejează mediul.

Administrația a propus o reducere a bugetului EPA cu aproape o treime, mai mare decât orice altă agenție federală, chiar dacă vorbim oricum de un buget mic raportat la totalul bugetului. La fiecare 10$ pe care îi cheltuie guvernul federal, doar 2 cenți se duc către EPA. În niciun caz aceste tăieri nu sunt făcute pentru a economisi bani.

Pruitt încearcă acum să anuleze multe dintre regulile și măsurile de protecție precum limitarea cantității de arsenic și gaze acide pe care le pot emite centralele electrice, reducerea smog-ului sau a emisiilor de carbon. Mai multe detalii în analiza Forbes.

Distrugerea reglementărilor din perioada Obama

Spre exemplu, Trump a deturnat direcția următoarele politici: cerința pentru contractorii federali de a dezvălui și corecta încălcările securității în muncă, obligația providerilor de internet de a obține permisiunea clienților pentru dezvăluirea datelor pesoanale, interdicția de a cumpăra arme pentru persoanele cu anumite boli mentale, emiterea acordului pentru conducta Keystone XL. Toate aceste răsturnări au fost posibile pe perioada primelor 100 de zile pentru că ordinele executive ale lui Obama se puteau modifica prin aceeași metodă, însă perioada în care acest lucru mai este posibil expiră în luna mai.

Investigații asupra administrației lui Trump:

Consilierul principal pe probleme de securitate, Michael Flynn, a trebuit să demisioneze și este investigat pentru relațiile cu Rusia. Investigația Senatului pare tot mai serioasă iar eforturile de contracarare făcute de Trump (precum acuzele false privitoare la interceptări ilegale ale administrației Obama)nu îl ajută prea mult.

Retragerea din Parteneriatul Trans-Pacific

Una dintre primele acțiuni în funcție a președintelui Trump a fost să rezilieze acordul de liber schimb regional (aflat în așteptarea ratificării) semnat de 12 state, acord despre care Bush și Obama credeau că va ajuta SUA să concureze China. Pe de altă parte, acest tratat se confrunta cu nenumărate critici, în special pentru generarea unor puteri imense pentru corporații.

***

Între timp, tensiunea dintre SUA și Coreea de Nord crește. A devenit cea mai mare amenințarea la adresa securității Statelor Unite și există riscul unui conflict nuclear. În momentul de față nu se știe exact ce arsenal nuclear deține Coreea de Nord, dar se presupune că poate construi o bombă nucleară la fiecare șase săptămâni. Iar strategia lui Donald Trump poate agrava lucrurile

Partenerii noștri
Playtech
Tunelurile secrete ale Bucureștiului: de la planul de fugă al lui Ceaușescu la...
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025