Editorial Atac la statul de drept
Suntem supuși unui atac la statul de drept în formă continuă, autorii imaginându-și, probabil, că propunerile lor nu vor fi demascate în timp util pentru a fi oprite. Aceasta este formula de legiferare a coaliției de guvernare, care face legea, la propriu, în Parlament.
Ultima formă prin care majoritatea parlamentară încearcă să submineze statul de drept este o propunere legislativă menită să limiteze sever dreptul societății civile de a ataca în instanță autorizațiile de construire, dar și de a restrânge sfera informațiilor ce vor fi publicate. Aceasta a trecut de Senat și urmează a fi promulgată. Inițiativa aparține unor parlamentari PNL și a fost aprobată în procedură de urgență, cu scopul apărării dezvoltatorilor imobiliari conectați la sfera politică coruptă.
Concret, legea prevede ca societatea civilă să aibă doar un termen de 30 de zile pentru a depune plângeri prealabile ce privesc Autorizații de Construire, termen care urmează să curgă de la data finalizării procedurilor de publicitate. Astfel, termenul nu doar că este unul foarte scurt, dar presupune urmărirea procedurilor de publicitate foarte îndeaproape, pe toate site-urile potențial relevante, ceea ce face munca ONG-urilor mult mai oneroasă.
Istoria recentă ne arată că de multe ori singurele apărătoare ale interesului cetățeanului sunt ONG-urile, acestea fiind singurele care țin piept, în foarte multe cazuri, dezvoltărilor imobiliare ilegale, distrugerii spațiilor verzi, distrugerilor parcurilor naturale, și așa mai departe. Nu trebuie decât să privim prin noile cartiere din București, care nu respectă reguli elementare de construcții, clădiri care nu respectă regimuri de înălțime, sau recentele atacuri asupra parcurilor naturale pentru construirea de hidrocentrale ilegale. Ce nu trebuie să uităm e că interesul comun trebuie să primeze și Parlamentul ar trebui să fie instituția care reprezintă interesul cetățenilor, și nu interesele imobiliare, ale unor dezvoltatori mufați la politic.
În plus, în urmă cu câteva zile, la Senatul României a fost depus un alt proiect de lege, care limitează dreptul asociațiilor non-profit de a apăra în instanță interesele societății. Inițiatorii acestui proiect sunt peste 30 de senatori PSD și PNL. Acest nou proiect cere, printre altele, ca doar ONG-urile mai vechi de doi ani să poată contesta în instanță acte administrative, doar dacă au depus „eforturi active” pe acel domeniu și dacă erau constituite la momentul emiterii actului contestat. Dacă aceste contestații duc la întreruperea unor investiții, ONG-urile reclamante trebuie să plătească o cauțiune de 1% din valoarea investiției. Dacă pierde în instanță, consiliul director al asociației este responsabil solidar, cu patrimoniul propriu. Această inițiativă ar legaliza ca interesele de partid prevaleze în fața drepturilor societății civile.
Inițiativele legislative descrise mai sus fac parte dintr-un șir de astfel de mișcări care, în esență, reprezintă atacuri la statul de drept.
Un exemplu recent este Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, adică Legea distrugerii Defileului Jiului avansată de PSD. Printre altele, această lege nu respectă legislația europeană, așa cum a fost confirmat și de către Comisia Europeană, iar proiectele la care face referire legea au fost deja declarate ilegale în instanță. Comisia Europeană a confirmat faptul că această lege este contrară legislației europene., iar recent Curtea Constituțională a admis contestația împotriva acestei legi.
Nu în ultimul rând, Ministerul Mediului are în dezbatere publică un proiect de “Ordonanță de Urgență" pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul apelor, precum și aprobarea unor măsuri de eficientizare a activității turistice aferente sezonului estival 2023". Aceasta nu conține în fapt modificări majore care să justifice caracterul de urgență, dar conține două noi intervenții problematice atât pentru gospodărirea apei, cât și pentru protecția mediului. Practioc, ce face această ordonanță este că amnistiază total de răspunderea penală toți constructorii/beneficiarii/utilizatorii de rea-credință, care au permis timp de 26 de ani realizarea de lucrări ilegale de construcții.
Astfel, va fi recompensată și promovată nerespectarea legii indiferent de pagubele produse cu ocazia inundațiilor sau inechitatea față de constructorii de bună credință. În plus, funcționarii publici din instituțiile MMAP, alături de cei din administrația publică, care, cu intenție directă, i-au protejat de răspundere penală pe respectivii, beneficiază și ei de imunitate.
Pe acest subiect, am sesizat în diferite rânduri autoritățile competente cu privire la ilegalitatea unor construcții.
- Etichete:
- statul de drept
- dragos popescu
- reper
- agora digi