Editorial Altfel despre 4 iulie. România și SUA, la cel mai înalt nivel de încredere din istorie

Data publicării:
Alexandru Muraru
Alexandru Muraru
Deputat PNL
Alexandru Muraru este președintele PNL Iași. Este doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
alexandru muraru
Alexandru Muraru

În anii 90, pentru establishmentul românesc, 4 iulie, sărbătorirea Independenței SUA, nu reprezenta aproape nimic. Țara era izolată de Iliescu și FSN-PDSR-PSD, parteneriatul transatlantic era ceva într-o limbă străină. Nici nu era pronunțat. Astăzi, 4 iulie este un bilanț care ne amintește, anual, ce am mai adăugat acestei relații atât de complexe.

Astăzi, există deja 25 de ani distanță de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii. Din punct de vedere al relațiilor externe, acest parteneriat este cea mai solidă realizare de securitate pe care a avut-o vreodată România. Avem un sfert de secol de parteneriat marcat de o prietenie mai puternică și mai productivă, iar acest lucru s-a realizat indiferent de turbulențele politicii internaționale sau de sinusoidele politicii noastre interne.

În acest moment putem spune că relațiile româno-americane s-au întărit suplimentar. Luna trecută am făcut parte din delegația Parlamentului României în Statele Unite ale Americii, unde am avut numeroase întâlniri cu reprezentanți de rang înalt din toate domeniile majore de interes pentru cele două state. A fost o consistentă vizită la acest nivel în relațiile bilaterale dintre cele două țări.

Ce a însemnat această delegație pentru România? Agenda vizitei a cuprins prioritățile parteneriatului nostru și acestea sunt întărirea flancului estic al NATO, atragerea investitorilor americani în țara noastră, consolidarea sectorului energetic și accederea României la programul Visa Waiver. Timp de două săptămâni am participat la un adevărat maraton de întâlniri bilaterale cu congresmeni, companii, reprezentanți ai Pentagonului sau ai Departamentului de Stat și think-tank-uri de top.

Ne-am întâlnit cu zeci de congresmeni americani cu numeroși reprezentanți ai celor mai prestigioase institute de cercetare americane care lucrează pentru elaborarea strategiilor de politică externă pentru SUA, de asemenea cu membrii unor companii de top în domeniul consultanței și lobby-ului, reprezentanți de la vârful Pentagonului, reprezentanți ai organizațiilor evreiești, dar și cu mulți români care trăiesc în SUA. Astăzi, România ca membră a NATO, în contextul războiului din Ucraina, se bucură pe deplin de umbrela alianței nord-atlantice, implicit de sprijinul SUA în consolidarea nivelului de securitate și de siguranță pe flancul estic.

La împlinirea unui sfert de secol de la semnarea Parteneriatului Strategic între România și SUA, cele două state sunt astăzi mai unite ca oricând prin materializarea relațiilor de colaborare pe diverse domenii, dar mai ales în plan economic și militar. Faptul că astăzi discutăm despre atragerea investițiilor americane pe teritoriul României, de consolidarea militară pe fondul tensiunilor pe flancul estic cât și posibilitatea eliminării vizelor pentru români atestă puternica legătură strategică dintre cele două națiuni. În acest moment și în acest context, România este un aliat fidel și de încredere al SUA, cu un palmares consolidat de cooperare în toate domeniile legate de securitate. Vom continua să construim pe această bază fermă și suntem gata să continuăm dialogul și eforturile asupra tuturor problemelor de interes comun.
În acest context și cu această relație consolidată de colaborare în ultimul sfert de veac, ne putem bucura de încă un semn ferm al încrederii dintre cele două state care a fost oferit acum, înainte de a începe efectiv Summitul NATO de la Madrid, de către președintele american Joe Biden, care a anunțat că forțele armate NATO din România vor fi suplimentate.

„Vom menține o brigadă suplimentară prin rotație, adică 3.000 de soldați și alți 2.000 de membri ai personalului militar cu cartierul general în România”, a informat președintele SUA, Joe Biden. Și, merită subliniat, importanța unei astfel de măsuri este ușor de intuit având în vedere că Rusia a redevenit un pericol pentru întreaga zonă a Europei de est.

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la mica recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Zboruri amânate cu până la trei ore pe aeroportul din Iași din cauza ninsorilor
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
John Krasinski, fermecat de soția lui, Emily Blunt, din momentul în care a întâlnit-o: De când i-am strâns...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...