România în Schengen: realitatea anului 2023

Data publicării:
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu
Vicepreședinte al Senatului
Alina Gorghiu este Vicepreședinte al Senatului României, din septembrie 2018. A fost primul președinte femeie din istoria PNL.
alina gorghiu
Alina Gorghiu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zilele acestea sunt despre Revoluția din 1989. Despre cum regimul totalitar a fost răsturnat în mod dramatic. Și despre cum, încă din prima secundă, poporul român s-a îndreptat în direcție integrării europene și euro-atlantice. A fost dificil să depășim moștenirea erei comuniste, dar am reușit! Iar pentru asta… și pentru toate realizările noastre, Europa ne datorează respect.

Cel mai important mesaj al Robertei Metsola, președinta Parlamentului European: România aparține spațiului Schengen. Un takeaway plin de semnificație într-un context geostrategic complicat. Este dreptul cetățenilor români și dreptul Uniunii Europene să aibă România în Schengen. Pentru că adevărul e unul: România aduce plus valoare securității întregului spațiu și Uniunii Europene în ansamblu!

Aderarea la Schengen este un drept și o obligație a UE față de România. Cetățenii români sunt îndreptățiți pe deplin să beneficieze de drepturile apartenenței la spațiul Schengen. Și nu de acum… încă din 2011!

Gradul de pregătire în aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen a fost confirmat și reconfirmat – de experți, prin rapoarte numeroase. Cei mai mulți parteneri europeni au recunoscut această realitate. Parlamentul European a fost un mare sprijin. În octombrie, a votat pentru aderarea țării noastre la Schengen. În noiembrie, Comisia Europeană a dat undă verde!

Austria a ales să ignore toate aceste evidențe prin votul negativ exprimat în Consiliul JAI din 8 decembrie. O contradicție totală față de pozițiile tuturor celorlalte state membre. Austria s-a izolat, punând sub semnul întrebării unitatea și coeziunea europeană, dar și capacitatea UE de a acționa în direcția consolidării construcției europene. „O decizie ilegală și inechitabilă” – asta a fost concluzia dură a Parlamentul European pentru refuzul acceptării României în Schengen!

Cât despre argumentele Austriei… toate sunt fix inversul datelor oficiale. Și comunitatea europeană știe asta. Atenția noastră, acum, trebuie să fie asupra păstrării celor mai importante valori ale proiectului european. Solidaritatea, unitatea și coeziunea – aceste valori europene – trebuie să rămână baza.

Sunt sigură că o abordare constructivă, de cooperare din partea Austriei, precum și continuarea demersurilor diplomatice de către statul român, va conduce la reconsiderarea poziției sale.

Chiar dacă nu suntem în Schengen, România rămâne deplin angajată în realizarea obiectivului de aderare la acest spațiu în 2023. Vom utiliza toate pârghiile de deblocare a situației create prin decizia Consiliului JAI din 8 decembrie.

Alte opinii
Partenerii noștri