De ce trebuie România să aibă un președinte liberal?

Data publicării:
Alexandru Muraru
Alexandru Muraru
Deputat PNL
Alexandru Muraru este președintele PNL Iași. Este doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Deputatul PNL Alexandru Muraru vorbește la Conferința ,,Comunismul romanesc”, la Palatul Victoria din București, pe 24 noiembrie 2022.
Alexandru Muraru, șeful PNL Iași Foto: Sabin Cîrstoveanu/Inquam Photos

Să ne imaginăm anul 2030 pentru țara noastră. Conform predicțiilor instituțiilor financiare internaționale, România va fi la nivelul economic al marilor puteri europene.

Prognozele pentru țara noastră de la instituții financiare internaționale, cum ar fi Eurostat, Banca Mondială sau FMI, ne arată că suntem pe drumul cel bun. Nu sunt doar simple aspirații, sunt posibilități reale, discutate de cei care iau deciziile în Europa.

În ciuda sincopelor și a împiedicăturilor, România a fost în ultimii 10 ani o țară stabilă, predictibilă, o ancoră de echilibru într-o zonă macinată de convulsii economice, sociale și politice. Dar pentru a putea transforma în realitate ceea ce predicțiile ne arată acum, avem nevoie de un președinte liberal, un lider care poate continua să construiască pe fundația solidă pe care am pus-o împreună.

În ultimii zece ani, România a avut parte de stabilitate economică și politică. Suntem una dintre cele mai sigure țări din Uniunea Europeană, iar această stabilitate se reflectă în creșterea robustă a economiei și îmbunătățirea nivelului de trai. Conform Eurostat, în 2023, Consumul Mediu per capita (AIC) în România a atins 89% din media europeană, depășind țări precum Spania, Polonia, Portugalia și Grecia. Este o realizare extraordinară care demonstrează progresul nostru remarcabil.

De la aderarea noastră la UE, am depășit performanțele economice ale multor state membre. Între 2015 și 2022, PIB-ul nostru nominal exprimat în euro a crescut cu 78,4%, iar economia a înregistrat o majorare reală de 30,8%. Aceasta se datorează atât inflației moderate, cât și aprecierii leului față de euro. Astfel, România a depășit economiile Greciei, Portugaliei, Cehiei și chiar Finlandei, și se preconizează că vom depăși și Austria până în 2030. Aceste rezultate sunt dovada unei dinamici economice pozitive și a unei viziuni liberale eficiente.

În 2023, o gospodărie românească a avut, în medie, venituri de 7.175 lei și cheltuieli de 6.223 lei, conform Institutului Național de Statistică. Aceste cifre arată un nivel de trai mai bun, dar trebuie să recunoaștem și provocările. Puterea de cumpărare din regiuni precum Moldova și Oltenia este de patru ori mai mică decât cea din București-Ilfov. Aceasta este o problemă majoră pe care trebuie să o rezolvăm în următorii patru ani pentru a asigura o dezvoltare echitabilă pentru toți cetățenii.

Un președinte liberal poate garanta că aceste provocări vor fi abordate eficient. Avem nevoie de un lider echilibrat, un bun negociator care are ușa deschisă la Bruxelles și Washington. Aderarea la Schengen este indisolubil legată de abilitatea președintelui de a menține relații puternice cu partenerii noștri internaționali și de a negocia în interesul României.

Alegerile prezidențiale trebuie să respecte recomandările Comisiei de la Veneția și ale Consiliului Europei. Avem nevovie de un scrutin incluziv și participativ. Organizarea alegerilor într-o perioadă neadecvată, cum ar fi luna septembrie, ar putea restrânge drepturile alegătorilor. De aceea, alegerile în luna noiembrie ar fi mult mai adecvate și ar asigura o participare mai largă și informată.

Funcția prezidențială trebuie să fie deținută de un lider cu instincte democratice puternice și cu un profil politic echilibrat. Viitorul președinte trebuie să fie o persoană cu o profesie respectabilă, studii solide și un trecut profesional și intelectual impecabil. Liderii cu pete negre în CV-uri, ani lipsă sau despre care cetățenii nu cunosc detalii esențiale nu pot fi considerați potențiali președinți. Funcția de șef de stat nu este pentru a acoperi astfel de probleme de CV.

În concluzie, România are nevoie de un președinte liberal pentru a continua pe calea stabilității și a prosperității. Un lider liberal va asigura că interesul național va fi mereu prioritar și că democrația românească va rămâne puternică. Alegerile prezidențiale trebuie organizate în condiții care să permită participarea maximă a cetățenilor, iar viitorul președinte trebuie să fie o persoană cu un profil profesional și moral impecabil. Doar astfel vom putea asigura României un viitor pe măsura ambițiilor sale și pe măsura a ceea ce merită cetățenii săi.

Alte opinii
Daniel Apostol
Daniel Apostol
Director General al Federației Patronale de Petrol și Gaze
Marea Neagră și securitatea energetică a UE
Reuven Azar
Reuven Azar
Ambasadorul statului Israel în România
Femei ucise de două ori!
Daniel Apostol
Daniel Apostol
Director General al Federației Patronale de Petrol și Gaze
Ce va face UE pentru viitorul energiei?
Partenerii noștri
Playtech
Constructia mamut pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Inaugurată de tovarășul Ion Iliescu...
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi pe scena Neversea în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile...
Pro FM
Bebe Rexha, declarații controversate: „Sunt frustrată, am tăcut prea mult!” Susține că dezvăluirile ei vor...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Dacă Franța va intra în blocaj, șocul va fi resimțit din România până în SUA. „Avem două scenarii în turul 2...
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi pe scena Neversea în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...