Editorial Afganistanul – Un puzzle geopolitic complex

Data publicării:
George Mîndruță
George Mîndruță
Senator USR PLUS
George Mîndruță este senator USR PLUS, secretar al Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat, membru în Comisia pentru românii de pretutindeni.
george mindruta
Senatorul George Mîndruță, în Afganistan

După avansul rapid din ultimele săptămâni, talibanii au ajuns duminică, 15 august, la porțile capitalei. În așteptarea retragerii planificată pentru septembrie, forțele aliate au fost luate pe nepregătite. Talibanii au intrat în Kabul, iar în oraș s-a declanșat haosul. În prim plan este aeroportul din Kabul, unde la ora actuală se desfășoară evacuarea cetățenilor străini și a populației afgane vulnerabile.

Prin celula de criză interinstituțională convocată de Ministerul Afacerilor Externe și instituțiile adiacente se colaborează intens pentru evacuarea cetățenilor români din Afganistan, cu intenția repatrierii lor în România. Vineri, 20 august, un grup format din 14 cetățeni a fost evacuat pe cale aeriană în Islamabad, Pakistan. Transferul lor către aeroportul din Kabul a fost unul dificil, îngreunat de situația incertă de securitate din zonă. De asemenea, conform ultimului comunicat MAE, încă se efectuează demersuri pentru identificarea, validarea și contactarea cetățenilor afgani care au colaborat cu trupele militare românești pe durata misiunii, având în vedere evacuarea lor din aeroportul din Kabul cu o aeronavă militară română.

Afganistanul reprezintă un spațiu geopolitic de o complexitate ridicată

În primul rând, poziția geografică caracterizată printr-un relief predominant muntos și condiții climaterice vitrege, fac din acesta un teritoriu greu de pătruns și de cucerit. Paștunii reprezintă gruparea etnică predominantă în rândul talibanilor, populație localizată în număr mare atât în Afganistan, cât și în nord-vestul țării vecine, Pakistan. Însă, granița dintre Pakistan și Afganistan, este un punct strategic greu de securizat, fiind un teritoriu fluid pentru gruparea talibană. Cunoscută sub numele de Linia Durand, aceasta este contestată de grupările paștune, fiind considerată o reminiscență colonială a Occidentului care desparte în mod artificial același popor. Pentru Islamabad, prezența unui guvern prietenos la Kabul este o problemă de securitate națională.

Actualul ansamblu geopolitic din regiune este caracterizat printr-un nivel de complexitate ridicată, Afganistanul având în proximitate patru puteri nucleare: Rusia, China, India și Pakistan, și o țară ce își dorește să capete statutul de putere nucleară – Iranul, fapt ce poate duce la escaladare rapidă, chiar la un dezastru global. Mai mult, victoria rapidă a mișcării talibane poate avea răsunete puternice și în rândul altor mișcări extremiste, fie ele Islamiste sau radicale, anti-americane, și pot accentua în același timp scepticismul față de Uniunea Europeană sau Alianța Nord-Atlantică.

Vacuumul de putere lăsat de plecarea aliaților va fi, cel mai probabil, ocupat de țări ca Rusia, Pakistan, Iran sau China, cea din urmă având ample interese economice pentru a-și proiecta Inițiativa Belt Road în Asia Centrală și de Sud. Însă, ca să își extindă investițiile în Afganistan, China are nevoie de stabilitate și garanții puternice din partea talibanilor.

Pentru poporul afgan acest conflict a însemnat o perioadă de 20 de ani de provocări, în care reformele sociale s-au lovit constant de numeroase momente de instabilitate politică, fundamentalism religios și lipsa unei gestionări clare a resurselor economice. Talibanii au folosit aceste lipsuri ca avantaj pentru a-și pregăti terenul și a prelua rapid puterea.

Însă pentru NATO, și implicit pentru Statele Unite ale Americii, aceste evenimente reprezintă o lovitură puternică de imagine, generând o criză a discontinuității. Am încredere că NATO deține reziliența necesară pentru a face față unor asemenea provocări. Fără echivoc, drumul României rămâne alături de NATO și de parteneriatul strategic cu Statele Unite.

Ca participant la misiunea Organizației Națiunilor Unite din Afganistan (UNAMA) în 2008-2009, pot afirma că poporul afgan este un popor cu demnitate, onoare, care a suferit extrem de mult de-a lungul istoriei sale zbuciumate. Gândurile mele se îndreaptă acum către populația vulnerabilă din Afganistan și am încrederea că președintele Iohannis și Consiliul Suprem de Apărare a Țării vor face tot ce le stă în putință ca toți cetățenii afgani care au colaborat cu forțele române pe parcursul misiunii lor, oferindu-le un plus de securitate într-o zonă de conflict, să beneficieze acum de sprijinul necondiționat al României.

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...