Vremea, de la o extremă la alta. După două zile cu recorduri de temperatură, urmează un val de frig cu minime de minus 7-8 grade

Data publicării:
fata cu pulover de lana sta zgribulita
După zile de noiembrie cu temperaturi de vară, urmează un val de frig în România Foto: Guliver/GettyImages

Meteorologii avertizează că vremea se schimbă radical în următoarele zile. După ce joi și vineri s-au înregistrat temperaturi de vară, iar mai multe stații meteo au înregistrat recorduri pentru această perioadă, începând de sâmbătă vremea se răcește, iar în unele zone ale țării va fi extrem de frig, cu minime de minus 7, minus 8 grade.

„Săptămâna viitoare, mai ales în a doua parte a ei, o masă de aer rece va determina scăderea valorilor de temperaturi sub ceea ce ar fi normal pentru a doua decadă a lunii noiembrie în țara noastră”, a anunțat, vineri, la Digi24, Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

Zile de vară în noiembrie

În schimb, vineri, în jumătatea sud-estică a țării, au fost valori de temperatură specifice zilelor de vară: au fost 28 de grade la Călărași, 27 de grade la Pătârlagele, Fetești și Adamclisi, 26 la Giurgiu și Cernavodă, 25 la București-Filaret, Alexandria, Oltenița, Slobozia, Grivița, Câmpina și Târgoviște, a spus Elena Mateescu.

De altfel, vineri dimineață, la 37 de stații meteorologice s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi minime pentru o zi de 5 noiembrie de când se fac măsurători în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie. Trei stații au înregistrat chiar recorduri lunare - la Dedulești, Drăgășani și Predeal.

Și joi, 4 noiembrie, la 31 de stații temperaturile maxime au fost cele mai ridicate pentru o zi de 4 noiembrie, dintre care patru stații cu recorduri lunare: Făgăraș, Huedin, Supuru de Jos și Vărădia de Mureș, a detaliat Elena Mateescu.

Vremea în următoarele zile. Sub 10 grade la București

De sâmbătă, 6 noiembrie, însă, vremea se va răci și se va apropia de normalul termic al perioadei calendaristice: maxime de 10-19 grade.

Duminică, 7 noiembrie, se va păstra același ecart al valorilor de temperaturi, chiar ușor mai coborâte, 10-17 grade Celsius.

Luni, 8 noiembrie, va fi o ușoară creștere, până la 20 de grade Celsius, însă de marți, 9 noiembrie, o masă de aer mai rece va detemina scăderea regimului de temperaturi până la valori între 7-11-12 grade în partea de vest-sud-vest-sud a țării, chiar 8-9-10 grade în București, a declarat directorul ANM.

Și minimele vor fi foarte coborâte, astfel încât în depresiunile din estul Transilvaniei sunt posibile temperaturi de minus 7, minus 8 grade.

Pentru zona de vest a țării și zona de nord-est, până sâmbătă dimineață este în vigoare o avertizare meteorologică cod galben de ploi. Cantitățile de apă pot depăși 25-30 de litri pe metru pătrat, pe arii restrânse chiar 30-40 de litri pe metru pătrat, iar de sâmbătă dimineață până la ora 18:00, șapte județe din partea de vest a țării sunt vizate de un cod portocaliu de ploi, cantitățile de apă putând ajunge la 40-60 de litri pe metru pătrat, ceea ce înseamnă valori peste normalul unei luni noiembrie. 

Când ninge?

Cu siguranță în următoarea perioadă vor fi și episoade de iarnă autentică, spune Elena Mateescu, chiar dacă experiența ultimilor ani și statistica climatologică - cel puțin a deceniului 2011-2020, cel mai cald deceniu din istoria măsurătorilor și în țara noastră - arată că au fost în medie ierni mai blânde în România la nivelul temperaturilor medii.

Nu au lipsit însă perioadele în care zăpada a fost prezentă nu numai în zona de munte, ci, așa cum s-a întâmplat în iarna anului 2020-2021, și în zonele mai joase de relief. Au fost, de asemenea, și fenomene de viscol, urmate de ger, astfel încât temperaturile au coborât sub minus 5-10 grade, a reamintit directorul ANM.

Elena Mateescu spune însă că este prematur ca meteorologii să se pronunțe cum va fi iarna anului 2021-2022. Cert este că până atunci, „avem o lună noiembrie al cărei debut a adus zile de vară și ne așteptăm ca cel puțin până la sfârșitul lunii să mai avem astfel de alternanțe de zile mai călduroase, urmate de perioade mai reci”, a declarat directorul ANM la Digi24.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...