De duminică, vremea începe se înrăutăţească în cea mai mare parte a ţării. În perioada ce urmează, locuitorii întregii ţări se vor confrunta cu capriciile vremii.
ACTUALIZARE 13:00 Meteorologii au emis o avertizare de tip cod portocaliu de ploi abundente, care va intra în vigoare luni, 23 octombrie, de la ora 12:00, și este valabilă până marți, 24 octombrie, ora 18:00. Vor fi afectate zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița. În intervalul menționat, în zona deluroasă și montană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița cantitățile de apă vor depăși pe arii extinse 50...60 l/mp și izolat 80 l/mp.
O altă avertizare, de tip cod galben, intră în vigoare de luni de la ora 10:00 și este valabilă până marți la ora 23:00. Fenomenele în legătură cu care avertizează meteorologii sunt ploi însemnate cantitativ și vânt puternic.
Din dimineața zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest cuprinzând treptat cea mai mare parte a țării. În intervalul menționat în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului București), local în Transilvania, precum și în zonele montane și submontane, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși local 20...30 l/mp și izolat 40 l/mp.
În zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură, se vor cumula cantități de apă pe arii extinse între 30 și 50 l/mp și izolat peste 60 l/mp. Vântul va avea intensificări, local și temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze de 50...55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, vor fi rafale de peste 70...80 km/h.
Temperaturile scad în toată ţara, aşa că maximele se se vor opri la doar 23 de grade Celsius în Oltenia. Pe timpul zilei va burniţa în est, sud-est şi centru, iar după lăsarea întunericului va ploua în regiunile vestice. Intensificări locale ale vântului vor fi la munte, precum şi în vest şi în sud-vest.
Soarele va fi destul de scump la vedere şi în Capitală, însă şansele de ploaie vor fi aproape inexistente. Termometrele vor indica până la 21 de grade Celsius, iar vântul va sufla cel mult moderat. Presiunea atmosferică va rămâne la o valoare mai mică decât cea normală.
Norii vor fi numeroşi în zona de munte, dar ploile se vor porni abia după apus şi vor prefera Carpaţii Occidentali.
La începutul săptămânii viitoare, precipitaţiile vor cuprinde majoritatea masivelor şi se vor aduna cantităţi de apă destul de importante. La altitudini mari vor predomina ninsorile şi se va putea depune un strat nou de omăt.
În perioada ce urmează, locuitorii întregii ţări se vor confrunta cu capriciile vremii.
Luni şi marţi va ploua pe suprafeţe destul de mari, iar cantităţile de apă acumulate vor putea depăşi chiar şi 50l/mp.
Treptat, în spaţiul montan vor predomina lapoviţa şi ninsoarea, dar câţiva fulgi de zăpadă îşi vor putea apariţia şi în nordul Moldovei.
Temperaturile vor scădea de la o zi la alta, motiv pentru care miercuri, valorile de temperatură vor fi cuprinse între 3 şi 13 grade Celsius.