Record de coduri roșii în iunie. Un comitet pentru situații de urgență a luat măsuri pentru a preveni inundațiile după furtuni

Data actualizării: Data publicării:
furtuna-trasnete-fulgere-vijelie-ploaie-meteo-profimedia-0102181580
FOTO: Profimedia Images

La Ministerul Mediului e comitet pentru situaţii de urgenţă, după avertizările meteo de vreme rea. Până aproape de miezul nopții, 14 județe din sud-est sunt vizate de o atenționare cod galben de furtuni și vânt puternic. Sunt și alerte de inundații. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, miercuri, la Digi 24, că luna iunie a fost cea mai caldă din istoria măsurătorilor și, în același timp, a existat un record de coduri roșii emise de ANM – 43. Oficialul spune că Apele Române au golit amenajările hidrografice pentru a putea prelua cantitățile mari de precipitații.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Ne aflăm într-o situație dificilă în continuare din punct de vedere hidro-meteorologic. Avem două probleme. Pe de o parte, cantități mari de apă, pe de altă parte temperaturi foarte ridicate și secetă. Acesta este motivul pentru care ieri am convocat comitetul ministerial pentru situații de urgență. Specialiștii din ANM ne-au informat că luna iunie a rămas, așa cum anticipau, cea mai caldă lună iunie din istoria măsurătorilor noastre. Am avut un record de coduri roșii, nu mai puțin de 43 de astfel de coduri. Din acest motiv, colegii de la Apele Române au efectuat câteva pregoliri, astfel încât amenajările hidro să poată prelua cantitățile mari de precipitații. 

Am depășit cu bine ziua de ieri. Lucrările hidro din administrarea ANAR s-au comportat foarte bine. Am avut multe fenomene locale și furtuni pe arii restrânse. Rămânem în continuare vigilenți. Vestea bună este că în această dimineață colegii din Minister au actualizat atenționarea hidrologică, fiind doar cod galben pentru ziua de astăzi, pentru mai multe bazine hidrografice. 

Și ANM a emis astăzi o atenționare metereologică tot de cod galben până la ora 23:00, ceea ce înseamnă că situația este mai bună decât era ieri. 

Astăzi nu intenționez să convoc un nou comitet ministerial pentru situații de urgență, pentru că nu mai avem pericole imediate. Colegii de la Apele Române sunt vigilenți în continuare, mai ales în anumite bazine hidrografice mici, acolo unde se pot întâmpla lucruri de la o oră la alta. Dar nu necesită măsuri de intervenție speciale”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este Keir Starmer: 10 lucruri de știut despre noul prim-ministru al Marii Britanii
Digi FM
"Dacă Dumnezeu voia altceva pentru mine, m-aş fi bătut să te am". Mesajul emoționant al soției portarului...
Pro FM
Lidia Buble, problema de sănătate pe care a ținut-o secretă 2 ani: "Doctorul mi-a zis că nu are vești bune...
Film Now
Tom Cruise, apariție rară alături de sora sa, Marian. Cei doi au fost surprinși pe aeroport, în ziua când...
Adevarul
Șoferii români se plâng de amenzile date în Grecia: „Este prima dată în cei 11 ani, de când venim” FOTO
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Mark Zuckerberg, surf în costum cu papion, cu o bere într-o mână și drapelul SUA în cealaltă: "La mulți ani...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
De ce nu ar trebui niciodată să stropești cu apă un câine pe caniculă: „Îi vei face și mai mult rău”
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...