HARTĂ Noi alerte de furtuni violente în toată țara: Coduri galben și portocaliu de vânt și ploi abundente, la munte va ninge

Data actualizării: Data publicării:
furtuna-trasnete-fulgere-vijelie-ploaie-meteo-profimedia-0102181580
Foto: Profimedia Images

Meteorologii anunţă cod galben de ploi puternice, începând de sâmbătă după-amiază, în mai multe judeţe din Banat, Crişana, Maramureş, vestul Transilvaniei şi zone montane. De duminică, prognozele se înrăutățesc și crește riscul de inundații. Ploile se extind în toată ţara, iar pentru unele zone a fost emis cod portocaliu. 

Cod galben în vestul țării

În intervalul 28 septembrie, ora 18,00 – 29 septembrie, ora 08,00, aversele vor fi însemnate cantitativ și va fi instabilitate atmosferică în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei, local și la munte.

harta 1
Sursa foto: ANM

În intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și local la munte vor fi perioade cu averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului, local cu rafale în general de 50...60 km/h. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat de peste 30...40 l/mp.

Vremea se va răci accentuat în toată țara

În intervalul 29 septembrie, ora 08,00, până la ora 20,00, va fi instabilitate atmosferică, cu ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării.

Aversele se vor extinde în cea mai mare parte a țării și local în regiunile sudice vor fi însoțite de descărcări electrice. Izolat vor fi vijelii și va cădea grindină. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp și local de peste 50 l/mp.

Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h. În Moldova și estul Munteniei temporar vor fi și rafale de peste 70 km/h.

Cod portocaliu

Cod portocaliu de ploi torențiale și abundente, duminică, între ora 08,00 și ora 20,00. Zonele afectate sunt nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei, sudul Transilvaniei.

harta 2
Sursa foto: ANM

În intervalul menționat, în nordul și estul Olteniei, în cea mai mare parte a Munteniei și sudul Transilvaniei, vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 50...70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.

Vreme rea și la începutul săptămânii viitoare

În intervalul 29 septembrie, ora 20,00 – 30 septembrie, ora 10,00 vor fi ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei și local în Transilvania vor fi averse, iar în intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...40 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 45...65 km/h.

La munte, la altitudini în general de peste 1700 m și cu precădere în Carpații Orientali, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Cod portocaliu

În intervalul 29 septembrie, ora 20,00 – 30 septembrie, ora 10,00 vor fi ploi torențiale și abundente și intensificări ale vântului în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și estul și sud-estul Transilvaniei.

harta 3
Sursa foto: ANM

În intervalul menționat, în Moldova, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei, estul și sud-estul Transilvaniei,
vor fi perioade cu ploi torențiale și abundente. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40...60 l/mp și local peste 70 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70...85 km/h.

ANM precizează că în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, instituția va actualiza prognozele meteo inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting).

În București vremea va deveni instabilă

În București, în intervalul 28 septembrie, ora 18,00 – 29 septembrie, ora 10,00 cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 14...16 grade. Spre sfârșitul intervalului vor fi condiții de ceață.

În intervalul 29 septembrie, ora 10,00 – 30 septembrie, ora 10,00 vremea se va răci semnificativ și va deveni instabilă. Cerul va fi noros, iar în a doua parte a zilei și noaptea vor fi averse torențiale și descărcări electrice. În intervale scurte de timp și prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 40...60 l/mp și posibil de peste 70 l/mp. Vântul va sufla în general moderat cu viteze la rafală de 40...50 km/h. Temperatura maximă va fi de 24...25 de grade, iar cea minimă de 10...11 grade. 

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Economia Rusiei începe să șchiopăteze după un sprint surprinzător, în ciuda sancțiunilor internaționale
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Pro FM
Lana Del Rey s-a căsătorit cu Jeremy Dufrene, la o lună după ce și-au confirmat relația. Imagini de la nunta...
Film Now
Al Pacino și-a ajutat iubita cu 54 de ani mai tânără să sufle în lumânările de pe tort. Imagini inedite de la...
Adevarul
Scurgeri periculoase misterioase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: „Risc major pentru...
Newsweek
Dispar 2 tipuri de pensie! Milioane de pensii, recalculate. Care pensionari vor lua bani în plus?
Digi FM
Sandra Bullock, omagiu emoționat adus regretatei actrițe Maggie Smith: Mi-a făcut viața mai dulce
Digi World
5 semne alarmante care îți indică că o aplicație mobilă nu este de încredere
Digi Animal World
Autoritățile au crezut că au găsit un vultur rănit, dar când l-au analizat, au izbucnit în râs. Ce avea, de...
Film Now
Matt LeBlanc, fotografiat în LA, după ce s-a spus că foștii colegi din „Friends” își fac griji pentru el. Cum...
UTV
Zoe Kravitz a lasat totul la vedere intr-o rochie mini din dantela la Paris Fashion Week. Lookul care a...