După furtunile violente care au lovit mai multe zone ale țării joi noaptea, temperaturile scad brusc. Dacă zilele trecute s-au înregistrat și 37 de grade, vineri, în partea de nord a României nu vor fi mai mult de 18-20 de grade, a afirmat la Digi24 Florinela Georgescu, director de prognoza la ANM.
Florinela Georgescu, director în cadrul ANM: Ne așteptăm astăzi la o scădere pronunțată a temperaturii. Dacă ieri am avut valori de 35 de grade, astăzi nu vom mai trece de 28 de grade, în sudul Olteniei. În rest, plecăm de la 18-20 de grade în partea de nord a țării și ajungem la 23-24 de grade în zona Capitalei. Vom avea, deci, o schimbare semnificativă din punct de vedere termic.
Pe de altă parte, instabilitatea, aria ploilor mai importante, se retrage spre partea de sud-est a țării. Astăzi mai așteptăm fenomene de instabilitate, adică averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, doar izolat vijelii și căderi de grindină, în Munteania, Dobrogea, în partea de sud a Moldovei, în zona Carpaților Orientali și în partea de est a Carpaților Meridionali.
Fenomenele nu vor fi la intensitatea celor pe care le-am avut azi noapte, dar vom putea avea cantități de apă care să se situeze între 25 și 30 l/mp, iar izolat și cantițăți de peste 50 l/mp, în special în Dobrogea, sudul Moldovei și în partea de est a Munteniei.
Și la București este posibil să mai plouă pe parcursul zilei de astăzi, dar nu este de așteptat ca fenomenele să fie la fel de severe ca cele de azi noapte.
De mâine, vremea se ameliorează. Vom avea un respiro din toate punctele de vedere, dar așteptăm ca săptămâna viitoare să aducă un nou episod cu temperaturi foarte ridicate.
Cod galben de furtuni și descărcări electrice în mare parte din țară
Meteorologii au emis cod galben de furtuni, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii (rafale în general de 55...70 km/h) și grindină în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, în estul și sud-estul Transilvaniei și local și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, valabil până la ora 23:00.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25...30 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. În sudul Banatului și în sud-vestul Olteniei, din a doua parte a zilei vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55 km/h.
Atenţionarea este valabilă pentru judeţele Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi pentru Municipiul Bucureşti.