Cum se explică temperaturile neobișnuit de mari din această perioadă. Climatolog: România e în epicentrul cupolei de aer fierbinte

Data actualizării: Data publicării:
Bucharest, Romania - July 26, 2023: 44 degrees celsius (111.2 fahrenheit) is the temperature displayed by a digital thermometer outside a pharmacy. Credit: Lucian Alecu/Alamy Live News
Foto: Profimedia Images

Climatologul ANM Roxana Bojariu spune, într-un interviu pentru Radio România Cultural, că România și alte state învecinate se află în mijlocul masei de aer foarte cald care vine dinspre nordul Africii, țara noastră resimțind puternic efectele valului canicular, cu cupola aferentă pe care și-a construit-o prin condițiile specifice. 

„Transportul acesta de aer foarte cald dinspre nordul Africii este acum direcționat în zona teritoriului României. Suntem cumva în epicentru. Evident că nu doar România, dar clar suntem pe direcția acestui transport și asta înseamnă că la noi se simte cel mai puternic acest val de căldură, cu cupola aferentă pe care și-a construit-o prin condițiile specifice. Adică avem presiune atmosferică mare iar transportul acesta se face adăugând aer din ce în ce mai cald, nu doar la suprafață, ci și până la o înălțime destul de mare față de suprafață, așa încât avem o masă imensă de aer foarte cald, care, în condițiile presiunii ridicate, ce inhibă formarea norilor de convecție, de exemplu, accentuează și mai mult și are tendința de a păstra căldura în această zonă. 

E un blocaj al circulațiilor atmosferice care, de obicei, dinspre Vest mai aduc furtuni care împrospătează vara aerul foarte cald cu aceste precipitații torențiale ce apar inclusiv pe acest fundal al instabilităților. Noi suntem ocoliți acum de toate aceste sisteme de vreme care aduc precipitații și, practic, masa de aer cald staționează și se autoîntreține această situație, de unde și durata și intensitatea. 

Acum suntem centrul acestui dom de căldură. În alte cazuri, axa transportului era pe alte regiuni. Deci și asta diferențiază. Dar, altfel, avem de-a face cu un val de căldură care devine din ce în ce mai normal în situațiile în care încălzirea globală furnizează o cantitate sporită de căldură și de vapori de apă sistemelor de vreme. Atunci, ceea ce aveam ca val de căldură acum mai multe decenii e oarecum la intensitate mai mică față de ce avem acum”, explică Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, ANM. 

Ea spune că axa pe care se deplasează masa de aer variază de la an la an în funcție de evoluția sistemului climatic și a elementelor acestuia, pe fondul încălzirii climatice care influențează toate aceste procese. 

Spre exemplu, spune climatologul, în 2003, 70.000 de oameni au murit în Europa din cauza stresului termic, când un val de căldură a ținut foarte mult, iar România s-a aflat la periferia acestui fenomen, efectele fiind vizibile, dar nu la fel de mult ca în vestul Europei. 

Roxana Bojariu este doctor în fizică al Universității din București, specialitatea fizica globului, cercetător științific gradul I în cadrul ANM și Punct Național Focal pentru IPCC. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până...
Digi FM
Guvernul din umbră al AUR. George Simion a făcut publică lista miniștrilor propuși
Pro FM
Loredana Groza, gafă de proporții pe rețelele sociale. Imaginea care i-a revoltat pe fani: „Ce tineri erați...
Film Now
Jennifer Garner și Ben Affleck, interacțiuni naturale, prietenie și zâmbete. Felul în care actrița și-a...
Adevarul
Silver, soldatul rus care și-a aruncat în aer comandanții și a dezertat la ucraineni. „Nu am vrut să mor...
Newsweek
În ce zile și la ce ore poți contesta pensia recalculată la Casa de Pensii? Ce documente depui?
Digi FM
Motivul pentru care ultima dorință a lui Alain Delon nu va fi îndeplinită
Digi World
Câți bani au cheltuit doi tineri ca să călătorească în 65 de țări din lume, în doar nouă luni: „Trebuie să...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Demi Moore, ca un supermodel, în pantaloni scurți, cu părul lung până la șolduri și un zâmbet radiant, în...
UTV
Fiica Angelinei Jolie si a lui Brad Pitt si-a schimbat legal numele de familie