Ravagiile vremii. În Bucureşti, un om a murit după ce un copac a căzut peste el
Duminică a fost testul dezastrului. Miercuri, meteorologii au anunţat cod portocaliu de ploi abundente în Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău. Toate celelalte judeţe sunt sub cod galben. Din precauţie, de frica experienţei Timişoara, primarul Capitalei a anunţat scurtarea cursurilor în toate şcolile bucureştene, în aşa fel încât la 18, ora începerii avertizării meteo, copiii să fie acasă. Au urmat anunţuri similare în Prahova, Dâmboviţa şi Vrancea. Şcolile s-au închis. Firmele au urmat şi ele exemplul şi au dat drumul oamenilor acasă mai repede. Străzile, metroul s-au umplut. La fel şi reţelele sociale cu poze şi postări ale oamenilor nervoşi că aşteaptă cu zecile de minute ca să înainteze câţiva metri. Reţelele sociale, de fapt, au fost personaj principal al zilei. Pentru că au răspândit cu repeziciune o intoxicare, care a dus la isterie. Pe la prânz, a devenit viral un mesaj care vorbea despre un pericol mai mare decât ar fi lăsat să se înţeleagă autorităţile. Către după-amiază, situaţia a devenit atât de serioasa încât primarul general a ieşit din nou în faţa camerelor, a dezminţit informaţiile şi a anunţat că va depune plângere penală pentru răspândire de informaţii false.
GALERIE FOTO
Actualizare 22.50. Primăria Bucureşti susţine că bărbatul lovit mortal de un copac în Bucureşti nu a ţinut cont de avertizarea existentă că păomul reprezintă un pericol.
„Potrivit declaraţiei familiei sale, bărbatul venise să-i aducă un pachet surorii. În momentul în care a coborât din mașină, I.B a fost lovit puternic de copacul rupt. Chiar dacă în zonă se aflau afișe prinse de o banda de delimitare - prin care se menționa faptul că arborele reprezintă un pericol - bărbatul a ignorat avertizarea, iar crengile copacului aflat în curtea imobilului de pe Șoseaua Viilor - smulse de vânt - l-au accidentat mortal. La o primă verificare a Direcției Control din cadrul PLMB a reieșit faptul că imobilul în curtea căruia se afla arborele rupt de vânt aparține societății Kandia Dulce SA”, transmite Primăria Bucureşti.
Actualizare 21.30. Un copac doborât de vijelie a căzut peste o persoană.
Incidentul s-a petrecut pe șoseaua Viilor, nr. 45.
Bărbatul a murit în urma unei lovituri foarte puternice la nivelul capului.
La fața locului s-au deplasat un echipaj de descarcerare și o ambulanță SMURD.
Actualizare 21.00. O maşină a fost avariată, miercuri seară, în Sectorul 6 al Capitalei, după ce un arbore a fost doborât de vânt, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. Copaci au căzut pe carosabil în zonele Arcul de Triumf şi Piaţa Presei, iar un altul a căzut pe cablurile de electricitate pe Calea Giuleşti.
Potrivit ISU Bucureşti-Ilfov, un copac a căzut pe carosabil, pe strada Lonea din Sectorul 1, iar alţi doi au fost doborâţi de vânt în zona Piaţa Presei şi în zona Arcului de Triumf.
Reprezentanţii ISU Bucureşti – Ilfov mai precizează că pe Calea Giuleşti, un arbore a căzut pe firele de electricitate, iar o maşină parcată pe în zona bulevardului Iuliu Maniu a fost avariată din cauza unui copac căzut.
Actualizare 17:00 Anunțul autorităților că în București va veni o furtună a aglomerat Capitala atât de mult încât aplicația Waze este roșie! Harta LIVE aici
Actualizare 16:45 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că unele cartiere din București vor fi mai mult afectate de furtună. „Cum spuneam, vor fi câteva cartiere ceva mai afectate, și mă refer la cele din nord-est, printre care număr Băneasa, Colentina, Andronache, Tei și, de asemenea, din sud-vest, Drumul Taberei, Militari, Rahova, Sălaj, Ferentari, 13 Septembrie”, a declarat Firea.
Actualizare 16.00. A intrat în vigoare codul portocaliu de furtuni. În aproape tot restul țării este cod galben.
Actualizare 15.00. Toate şcolile din judeţul Dâmboviţa s-au închis la ora 14.00, după ce Inspectoratul Şcolar a transmis dascălilor să anunţe părinţii pentru preluarea copiilor. În judeţul Prahova, unităţile se vor închide la ora 15.30, având în vedere că de la ora 16.00 judeţul va fi sub cod portocaliu de furtună. Şi şcolile din Vrancea s-au închis de la ora 15.00, în timp ce autorităţile din Buzău anunţă că se fac în continuare ore.
În Teleorman, cursurile s-au încheiat la ora 14.00, iar în Giurgiu elevii au plecat spre case de la ora 15.00. În București și Ilfov, școlile se vor închide la ora 17.00.
Actualizare 14.00. Autorităţile din judeţul Dâmboţiţa sunt primele care au pus în aplicare măsurile preventive înaintea codului portocaliu anunţat de meteorologi. Astfel, toate şcolile din judeţ au suspendat cursurile începând cu ora 14.00, chiar dacă atenţionarea intră în vigoare de la ora 16.00.
Actualizare 12.30. Aproximativ 4.000 de pompieri au fost mobilizați pentru a interveni în județele care se află sub cod portocaliu de furtună. Din zonele afectate de codul galben vor pleca mai multe echipaje formate din pompieri către județele unde codul portocaliu va intra în vigoare. Astfel, în sprijinul pompierilor din Bacău vor interveni cei din Vaslui, la Buzău cei de la Tulcea, la Vrancea cei din Galaţi, la Dâmboviţa cei din Bucureşti-Ilfov şi la Prahova, cei din Călăraşi.
”Pentru asigurarea acţiunilor preventive la nivelul comunităţilor, au fost înştiinţate asupra atenţionării toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea. Totodată, la nivelul unităţilor subordonate IGSU din judeţele vizate, peste 4.000 de pompieri cu 1.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale”, a anunţat IGSU.
Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă care pot afecta viaţa şi bunurile, pompierii recomandă cetăţenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice, să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.
Instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp, avertizează meteorologii.
În București, intervalul critic va fi de miercuri de la ora 20 până joi, la ora la 3 dimineaţa. Autoritățile locale au anunțat că școlile din Capitală vor fi închise începând cu ora 17.00.
O altă preocupare a edililor sunt panourile şi copacii care ar putea fi doborâţi de vânt. S-au cerut verificări, inclusiv pentru stâlpii de electricitate.
Conform ANM, în Bucureşti, în jurul prânzului vor începe modificări ale vremii, iar după ora 18:00 vântul se va intensifica treptat, intervalul critic fiind între orele 20:00 şi 3:00, când vântul poate lua aspect de vijelie, cu viteze între 55 şi 65 de kilometri pe oră.
În cea mai mare parte a țării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25... 30 l/mp și cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse 50...60 l/mp.
Temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55...60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65...70 km/h și vijelii.
Avertizarea este valabilă până joi, ora 21.00.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News