La nivelul ţării avem într-o singură zi două anotimpuri, iar vremea în această săptămână va aduce atât maxime de 21 – 22 de grade Celsius, cât şi maxime de 3 – 4 grade. Scăderea bruscă se va produce de la o zi la alta, iar factorul determinant va fi dat de cicloanele care fac ravagii în Europa în aceste zile.
„La anivelul ţării avem două anotimpuri într-o singură zi. La altitudini mici avem primăvara, ploi, vijelii, fulgere, tunete, grindină. Sunt temperaturi tipice sezonului cald, fenomenele fiind prognozate în vest, centru, nord, unde avem cod galben până la ora 18.
La Sibiu sunt azi 13 grade, cu mult peste cât ar trebui să fie oriunde.
În schimb, la altitudini, avem ninsori şi viscol.
Acest episod cu aceste precipitaţii are legătură cu furtuna din Marea Britanie.
În următoarele zile vor mai fi cicloane care ne vor influenţa, cele din Marea Britanie vor aduce precipitaţii în nord, vest si centru. Aerul va continua să fie foarte cald, iar temperaturile foarte ridicate.
Vom beneficia de zile foarte schimbătoare, dar în general cu vreme instabilă cu temperaturi extraordinar de ridicate - 22 de grade Celsius în Lunca Dunării, 21 în Bucureşti. Sunt temperaturi specifice pentru 3 mai.
În noaptea de marţi spre miercuri vor fi între 1 – 10 grade Celsius, chiar şi peste cel al maximelor normale acestei perioade”, a explicat la Digi24 meteorologul Simona Căpşună.
Potrivit acesteia, vremea se va schimba în a doua parte a săptămânii, când ciclonul care vine dinspre Marea Mediterană va urca la nord în România, va trage aer mai rece dinspre nordul continentului şi va duce la scăderi ale temperaturilor. Astfel, în vest, centru şi nord vor fi maxime de 3 - 4 grade joi.
„Un singur ciclon ne aduce vreme ca de vară şi vreme ca de început de primăvară, cu ploi şi ninsori consistente a doua parte a săptămânii”, a adăugat meteorologul.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, două atenţionări Cod galben de intensificări ale vântului, valabile în 24 de judeţe, începând din dimineaţa zilei de luni.
Luni, între orele 2:00 - 22:00, vântul are intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu viteze în general de 70 - 80 km/h, iar la altitudini mari de peste 90 - 100 km/h.
Judeţele vizate sunt: Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Cluj, Caraş-Severin, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiş şi Vâlcea.
Rafale de vânt de până la 110 km/h în Franţa
Furtuna Leon a adus asupra Franței rafale de vânt de până la 110 km/h, însoțite de ploi abundente. O localitate din sud-vest a fost lovită de o tornadă de mici dimensiuni. Vârtejul a avut un culoar de doi kilometri lungime și 800 lățime și a produs pagube însemnate.
În jur de 30 de case au fost avariate. Mai mulți copaci smulși de vânt din rădăcini au căzut peste șosele, cabluri de electricitate și mașini.
Tot în vest, ploile au provocat inundații. Într-un singur departament, pompierii au avut peste 200 de intervenții pentru salvarea oamenilor prinși în mijlocul apelor. Astăzi, până la ora locală 18, cea mai mare parte a Franței se află sub cod galben de vânt, ploi și inundații.
Inundaţii de proporţii în Marea Britanie. În unele locuri, apa a ajuns până la acoperişul caselor
Și Marea Britanie a fost lovită de furtună. Ploile care au provocat inundații au fost principala problemă.
În nord-estul Angliei, apa din case a ajuns până la un metru înălțime ajunge și chiar mai mult. Presa scrie că sunt locuri, unde la un moment dat, a ajuns aproape de acoperiș.
Britanicii se confruntă cu o criză a inundațiilor. Au început luna trecută cu furtuna Chiara, au continuat la scurt timp cu furtuna Dennis și acum o a treia furtună a agravat situația.
Meteorologii spun că luna trecută a fost cel mai ploios februarie din arhipelag, de când se fac măsurători.
Redactare G.M.