Caniculă și ploi puține. Prognoza meteo pe trei luni

Data actualizării: Data publicării:
un barbat sta sub o fantana arteziana intr-o zi caniculara
Avertizare de caniculă. Foto: Guliver / GettyImages

Ultimele două luni de vară se anunță extrem de călduroase și cu precipitații deficitare în majoritate zonelor țării, în timp ce pentru luna septembrie valorile termice vor continua să fie mai ridicate decât norma climatologică, se arată în prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul iulie - septembrie 2017, publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

canicula GettyImages-170921962
Foto: Guliver / GettyImages

În iulie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, îndeosebi în sudul, sud-estul și vestul țării, arată prognoza preluată de Agerpres. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna iulie este de 20,2 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, temperaturi medii de până la 24 de grade Celsius în Oltenia și Muntenia, de până la 21 de grade Celsius, în Banat, Dobrogea și Moldova, respectiv de până la 22 de grade Celsius, în Crișana.

De asemenea, în a doua lună de vară, cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în toată țara. Deficitul cel mai pronunțat se va înregistra în sudul, sud-estul și estul teritoriului. Media multianuală a precipitațiilor pentru luna mai este stabilită la 77,8 litri/mp. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Moldova (până la 112 l/mp), Banat și Maramureș (de până la 102 l/mp), în Transilvania și Oltenia (până la 100 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea (până la 59 l/mp).

Pentru luna august, meteorologii estimează temperaturi medii lunare care se vor menține peste normele climatologice în sudul, sud-estul și vestul țării și vor fi apropiate de normal în rest. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 19,7 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureș și Transilvania (între 16 și 20 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 23 de grade Celsius, se vor consemna în Muntenia, Oltenia, Dobrogea, Moldova și Banat.

În august, precipitațiile totale lunare vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, iar cantitățile cele mai scăzute s-ar putea consemna în regiunile sudice, estice și vestice. Media normei de precipitații stabilită prin măsurătorile de specialitate este de 64,7 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Muntenia (până la 95 l/mp), Transilvania (până la 90 l/mp) și Oltenia (până la 88 l/mp). Pe de altă parte, cantități mai reduse de precipitații se vor înregistra în Dobrogea, de până la 40 l/mp.

Potrivit ANM, în septembrie, temperatura medie lunară a aerului va fi mai ridicată decât norma climatologică, în cea mai mare parte a teritoriului. Norma climatologică a lunii este stabilită la 14,8 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 13 și 15 de grade Celsius, în Maramureș, respectiv între 16 și 19 grade în Dobrogea.

Pe de altă parte, cantitățile totale de precipitații vor fi, în general, deficitare, cu excepția regiunilor nordice și centrale unde, local, vor fi apropiate de norma climatologică. Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor de 55 l/mp, conform ANM. În zona Crișanei și Maramureșului, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 78 l/mp, respectiv 77 l/mp, iar la polul opus se vor înregistra între 23 și 59 l/mp, în Dobrogea.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Poți vota cu pașaportul sau buletinul provizoriu la alegerile prezidențiale 2024? Care sunt documentele...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...