Starea de bine a angajaților a devenit o preocupare continuă pentru companii, indiferent de industratia din care fac parte, iar conceptul de "welbeing" a câștigat din ce în ce mai multă atenție în cadrul organizațiilor. Angajatorii au înțeles că îmbunătățirea performanței individuale și colective contribuie la succesul organizației, astfel 87% dintre organizații au cel puțin o inițiativă de welbeing, iar 83% dintre companii au deja o strategie pentru bunăstarea angajaților, conform studiului Global Wellbeing Survey Report pentru anul 2022-2023. În plus, același studiu arată că angajații care beneficiază la locul de muncă de programe de wellbeing au o probabilitate cu până la 70% mai mică să se îndrepte către un alt angajator.
Interes de 300% pentru servicii de psihoterapie #peabonament
În acest context, Rețeaua de sănătate REGINA MARIA observă interes în creștere de 300% pentru serviciile de psihoterapie, față de perioada pre-pandemică, iar numărul abonaților care beneficiază de cel puțin 3 sedințe de psihoterapie acoperite de companie s-a dublat față de anul trecut. Până acum, peste 70.000 de angajați au avut acces la programe de wellbeing oferite de companii, cu focus pentru sănătatea psihoemoțională, dar și sănătatea fizică examinată prin campanii de screening.
Conform Metlife Employees Benefits Trend Study, peste 80% din angajați consideră companiile răspunzătoare de wellbeing-ul lor, iar angajatorii înțeleg importanța investițiilor în această direcție și oferă angajaților pachete medicale mai complexe, cu mai multe servicii incluse, cu servicii complementare abonamentului, precum pachetele de psihoterapie și programe de wellbeing.
Stresul și sănătatea psihoemoțională tratate cu prioritate
Dacă în trecut recomandările de la medicina muncii aveau legătură în principal cu oftalmologia sau ergonomia, acum organizațiile au observat în rapoartele specialiștilor că stresul și sănătatea psihoemoțională sunt la fel de importante. În plus, și topul celor mai accesate specialități medicale arată o legatură puternică cu sănătatea psihoemoțională. Cardiologia, endocrinologia sau dermatologia sunt specialități a căror pondere a crescut în totalul vizitelor și care pot fi influențate de stres și anxietate, dar și de problemele de sănătate fizică care pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra stării psihologice a pacientului. Ca suport pentru angajați, REGINA MARIA pune la dispoziția angajaților o linie telefonică disponibilă 24/7, unde pot discuta cu personal specializat în momentele de teamă, panică sau stres. Conform datelor Rețelei, peste 40.000 de angajați au acces la Terapeutul de Gardă.
Prin crearea unui mediu de muncă sănătos și încurajarea dezvoltării personale și profesionale, companiile pot atrage și reține talente, stimulând inovația, productivitatea și succesul pe termen lung. S-a dovedit că starea de bine a angajaților contribuie la reducerea absenteismului și fluctuației personalului, ceea ce se traduce într-o stabilitate și eficiență mai mare pentru companie.