Locuri unde poți vizita cele mai frumoase cascade din România

Data publicării:
Locuri unde poți vizita cele mai frumoase cascade din România. Foto Shutterstock
Locuri unde poți vizita cele mai frumoase cascade din România. Foto Shutterstock

România este destinația de vacanță potrivită pentru familii cu copiii, plimbări în natură sau trasee montante, dar și locul unde poți descoperi cascade impresionante.

Câteva dintre cele mai frumoase cascade din România pe care le poți vizita, pentru a te bucura de o imagine unică.

Ce cascade poți vizita în România

Cascada Vălul Miresei

Cascada Răchițele sau Vălul Miresei se află pe Valea Stanciului, în apropiere de localitatea Răchițele din comuna Mărăgău, Cluj. Este unul dintre obiectivele turistice importante din Munții Apuseni datorită aspectului unic. Cascada se află la o înălțime de aproximativ 1000 de m, are o cădere de apă de până la 30 m, iar în jurul apei se află un perete stâncos. La baza treptei de sus a cascadei se află o scobitură adâncă, de apriximativ 10 m, care face ca apa să se împrăștie/răspândească într-un strat care seamănă cu un voal de mireasă.

Cascada rămâne un obiectiv turistic impresionant și pe timp de iarnă, deoarece căderea de apă de pe peretele stâncos îngheață la temperaturi scăzute, iar drumul devine un loc de escaladat pe gheață pentru persoanele bine pregătite în acest sens.

Cascada Vălul Miresei, România. Foto Shutterstock
Cascada Vălul Miresei, România. Foto Shutterstock

Cascada Urlătoarea

Este o cascadă formată din pârâul Urlătoarea, care se află în apropierea orașului Bușteni. Se poate ajunge ușor aici, pe un traseu montan turistic spre Platoul Bucegi pe Valea Jepilor, sau pe traseul de la Poiana Țapului, denumit și Drumul Regal.

Cascada Urlătoarea se află la o altitudine de 1.100 de m, iar în apropierea ei, la câteva sute de metri se află și alte două cascade mai mici, Urlătoarea Mică și Urlătoarea Mare.

Cascada Urlătoarea, România. Foto Shutterstock
Cascada Urlătoarea, România. Foto Shutterstock

Cascada Cailor

Cascada Cailor este considerată cea mai mare cascadă din România deoarece se află la o altitudine de aproximativ 1.300 de m, cu o cădere de apă de circa 90 de m. Se află în partea de nord-est a Munților Rodnei, în apropiere de stațiunea montantă Borșa, iar apa adunată aici se scurge peste un abrubt calcaros, în mai multe trepte, cunoscut sub denumirea de Podul Cailor.

Poți ajunge aici atât cu telescaunul, dinspre Borșa-Complex, cât și pe jos, pe diferite trasee marcate.

Cascada Cailor. Foto Shutterstock
Cascada Cailor. Foto Shutterstock

Cascada Bâlea

Cascada Bâlea este considerată cea mai mare cascadă în trepte de la noi din țară, deoarece se află la o altitudine de peste 1.200 m și are o cădere de 60 de m. Mai este cunoscută și sub denumirea de cascada Urlătoarea Bâlei și poate fi descoperită în Munții Făgăraș, între vârfurile Moldoveanu și Negoiu. Accesul la Cascada Bâlea Lac se poate face pe traseul Transfăgărășan, până la Cabana Bâlea Cascadă, iar de acolo urmând un traseu montan marcat.

Cascada Bâlea. Foto Shutterstock
Cascada Bâlea. Foto Shutterstock

Cascada Beușniței

Face parte dintr-o succesiune de cascade, de pe râul Beu sau Beiu, afluent al râului Nera, cunoscute toate drept Cascadele Beușniței, din cadrul Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița din județul Caraș-Severin.

Obiectivul turistic este considerat un fenomen unic al naturii, deoarece a luat naștere prin acțiunea apei timp de sute de ani în stratul calcaros. Calcarul dizolvat de apă a fost depus în mai multe straturi de-a lungul cursului râului și s-a format o rocă moale prin care și-au făcut loc mai multe mini-baraje, ochiuri de apă și cascade succesive.

Cascada Beușniței. Foto Shutterstock
ascada Beușniței. Foto Shutterstock

Cascada Văioaga

Situată tot în Parcul Cheile Nerei-Beușnița, cascada Văioaga este formată din pârâul Bei și este deosebită în special după ploi abundente, deoarece are un debit mai mare. Înălțimea ei este de aproximativ 6 m și este înconjurată de frumusețea naturii.

Se poate ajunge aici printr-o plimbare ușoară în natură de la Podul Bei, punctul de plecare al traseelor montane din zonă.

Cascada Văioaga, România. Foto Shutterstock
Cascada Văioaga, România. Foto Shutterstock

Cascada Duruitoarea

Este situată în județul Neamț, pe teritoriul administrativ al comunei Ceahlău și este considerată un monument al naturii, arie protejată de interes național din Masivul Ceahlău.

Cascada Duruitoarea își are denumirea de la zgomotul puternic auzit în continuu atunci când are apă multe. Rezervația naturală în care se află cascada are o suprafață de un hectar, iar accesul către cascadă se poate face prin mai multe trasee turistice marcate.

Cascada Duruitoarea, România. Foto Shutterstock
Cascada Duruitoarea, România. Foto Shutterstock

Cascada Lotrișor

Este singura cascadă de la noi din țară care are punctul de trecere printr-un tunel lung de aproximativ 20 de m.

Cascada Lotrișor se găsește pe Valea Lotrișorului, în Munții Căpățânii din Carpații Meridionali, județul Vâlcea, la o altitudine de apriximativ 500 m și o cădere de circa 30 de m.

Cascada a fost făcută artificial între anii 1970-1971, atunci când drumul forestier a fost refăcut, iar pârul a fost deviat printr-un tunel săpat în stâncă. Se poate ajunge aici de pe un drum forestier, DN 7 înspre Sibiu, la aproximativ 7 km de stațiunile Călimănești-Căciulata.

Cascada Lotrișor. Foto Shutterstock
Cascada Lotrișor. Foto Shutterstock

Cascada Vârciorog

Se află la poalele Vârfului Piatra Grăitoare, într-o pădure de conifere din Munții Apuseni și este considerată unul dintre obiectivele turistice importante ale zonei, datorită spectacolului natural pe care îl oferă fluxul de apă al cascadei.

Cascada Vârciorog se află la o altitudine de aproximativ 1.100 m, iar căderea de apă se face de la peste 15 m. Cascada, dar și zona din jurul ei formează o rezervație peisagistică protejată de lege.

Se poate ajunge aici prin mai multe trasee montane efectuate în zonă, dar și din centrul comunei Arieșeni, drumul național DN75 înspre Vârtop. Cea mai mare parte a traseului spre cascadă se face prin pădure, pe malul râului.

Cascada Vârciorog. Foto Shutterstock
Cascada Vârciorog. Foto Shutterstock

Cascada Bigăr

Cascada Bigăr a fost inclusă în topul celor mai spectaculoase cascade din lume, în urma unui sondaj realizat în anul 2013, de The World Geography (site care evalua destinații turistice din întreaga lume).

Aflată în Parcul Național Cheile Nerei-Beunșita, cascada Bigăr s-a prăbușit, din cauze naturale, în anul 2021, însă continuă să fie vizitată și astăzi de turiști pentru frumusețea locului în care se află.

Cascada s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi natural.

Cascada Bigăr. Foto Shutterstock
Cascada Bigăr. Foto Shutterstock

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O imagine rară a României, surprinsă de pe Stația Spațială Internațională: Fenomenul spectaculos captat din...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Picioare parcă interminabile, bronz impecabil, ținută sumară. Mădălina Ghenea și magnetismul ei, din nou la...
Film Now
Bruce Willis nu a fost prima alegere pentru seria "Greu de ucis". Care sunt cei trei actori care au refuzat...
Adevarul
Pacostea ce se răspândește pe zi ce trece și afectează viața românilor. „Nu e deloc de glumit, se hrănesc cu...
Newsweek
Universitatea privată făcută de Lasconi avea aviz provizoriu de funcționare. Licența - despre PRO TV
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
J.Lo, într-o rochie decupată pe laterale, de sus până jos, la care nu a purtat lenjerie, la premiera filmului...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...