Un român reinventează bucătăria italienească la ea acasă. Paste, drob şi piftie, în farfuriile locuitorilor Romei

Data publicării:
big liviu

Locuitorii Romei învaţă să aprecieze pastele şi pizza gătite în stil românesc. În inima Romei, un român reinventează bucătăria italienească, deşi recunoaşte că atunci când a plecat din ţară nu ştia să gătească nici ouă ochiuri. În restaurantul său, urmaşii lui Traian au gustat pentru prima dată drobul şi piftia aflate în meniul zilelor de Paşte.

„Big” Liviu Dotcoş, bucătar-şef şi proprietarul restaurantului Trattoria Moderna Campo dei Fiori, a uimit Roma şi i-a cucerit pe italieni cu propria lor mâncare. Gătită de el, are acel „ceva” care îi face să se întoarcă mereu.

De obicei, ei conopida o mănâncă făcută tot în tigaie şi, lângă, cu cârnat făcut la grătar. Eu l-am făcut în tigaie şi am băgat paste. Nu se aşteptau”, spune „Big” Liviu.

Italienii vin la restaurantul său şi de Paşte, ca să vadă cum se sărbătoreşte în România. „Ei mănâncă, beau un pic şi au întins-o, se duc afară să sărbătorească, să se vadă în piaţă”, spune românul.

De când cu localul lui Liviu, italienii revin mereu să mănânce româneşte. Iar secretul lui Liviu când vine vorba de mâncare românească este chiar mama sa, Maria Dotcoş, care le pregăteşte de Paşte drob, ciorbă de perişoare, sarmale, piftie, salată de boeuf şi ouă roşii.

Bucătarul-şef este expert însă la mâncare italiană, unde mama sa nu se amestecă. Dar nu îşi lasă fiul să se laude prea mult: „Acasă nu ştia să facă nici ochiuri!

Big Liviu are oaspeţi de seamă: Woody Allen. Foto: Facebook.com/Liviu.Dotcos

În restaurant lucrează angajaţi din toată lumea: „Am un brazilian, am avut o franţuzoaică, o englezoaică. Din Filipine, Ungaria, Bulgaria. Şi chestia faină e că facem bucătărie italiană. Nimeni nu şi-ar fi imaginat că eu aş fi făcut bucătărie italiană în Italia şi aş fi lucrat cu maică-mea. Ăsta a fost noroc. Mi-a plăcut. Orice chestie vedeam, vedeam deja imaginea. De ce trebuie făcută aşa şi cum”, spune Liviu.

Până să îşi găsească menirea, a trecut prin multe. Este de peste 20 de ani la Roma şi a încercat de toate: a făcut curăţenie, a lucrat pe şantier, a cărat mobilă. Viaţa lui s-a schimbat însă când a intrat într-o bucătărie şi a încercat să gătească.

În timp ce Liviu trăieşte deja ca un italian, mama lui mai are nostalgii: sărbătorile nu sunt ca acasă. Ar vrea mai multă bucurie. Acesta este şi secretul lor de fapt: să primească pe oricine le calcă pragul cu bucurie. Ei nu spun că au clienţi, ci prieteni, pentru că cine a ajuns acolo o dată va reveni negreşit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...