Sejurul tradiţional în satul Sâncraiu a început pentru cei aproape 70 de turişti străini cu tăiatul porcului.
Katerina Toth, turist, spune:"Nu am văzut de ani de zile tăiatul porcului şi chiar mă bucur că văd asta aici."
În timp ce turiştii fotografiau fiecare mişcare, gazda le-a adus pălincă, aşa cum cere tradiţia. Cu menţiunea că doar aşa pot face faţă celor 15 grade cu minus.
Băutura, dar şi mâncarea gustoasă făcută de gospodinele din sat au convins-o pe Helga, o turistă din Germania, să vină împreună cu familia pentru a doua oară în Sâncraiu: "Ne place această ţară, pentru că îşi păstrează tradiţiile şi mâncarea este foarte bună.Mâncarea tradiţională, porc, ciorba de burtă"
Bucate la fel de gustoase îi aşteaptă şi în seara de Revelion. Vincze Istvan, director agenţie de turism, proprietar pensiune ne dezvăluie ce a pregătit oaspeţilor:" La ora două dimineaţa avem şi sarmale şi cârnaţi fierţi cu muştar, cine rezistă până la 2-3 vedem noi."
Printre turişti sunt şi câţiva tineri din Budapesta şi spun că au venit în România deoarece natura este foarte frumoasă aici.E foarte linişte, iar aici se simt relaxaţi.
Locanicii sunt mulţumiţi că zona devine tot mai cunoscută : "Ne ajută şi ne mai vine un ban în curte cum s-ar spune".
La Sâncrariu nu sunt doar turişti străin. O familie din Constanţa a venit să petreacă în stil ardelenesc.