Despre vinul de Porto vorbește chiar ambasadorul Portugaliei la București, Joao-Bernardo Weinstein, într-un interviu pentru „Pașaport diplomatic”:
Avem aici ceva care este probabil cel mai cunoscut produs portughez, un vin specific. Despre ce este vorba?
E. S. Joao-Bernardo Weinstein: Trebuie să fiu foarte corect şi sincer şi să spun că acest vin a fost făcut celebru de către britanici. Aceştia au mers acolo de mult pentru a cumpăra vinul şi au fost atât de încântaţi de el, încât aproape întreaga producţie, vorbesc despre secolele XVII-XVIII, a fost atunci cumpărată de ei. Şi astfel vinul de Porto a devenit faimos după ce a călătorit puţin între Portugalia şi Anglia, atât pe vase portugheze, cât şi pe vase britanice, în jurul lumii. Aşa au devenit şi portughezii interesaţi de el şi au început să îl consume şi ei. Este un vin cunoscut şi popular în Portugalia, mai ales pentru sărbători sau după o masă cu prietenii sau o petrecere, se mai bea un pahar mic de vin de Porto.
Este doar un singur tip de vin de Porto?
E. S. Joao-Bernardo Weinstein: Nu, sunt mai multe tipuri de vin de Porto, dar pentru că nu sunt un specialist îmi vine foarte greu să vorbesc despre ele, dar pot să vă spun câte ceva despre diferenţele dintre aceste soiuri diferite. În primul rând este vechimea vinului. Vinul de Porto poate fi lăsat la învechit şi sunt pe piaţă sticle care au o vechime mai mare de 100 de ani şi oamenii le cumpără şi le beau, deci nu este ceva...
Oamenii le cumpără?
E. S. Joao-Bernardo Weinstein: Este foarte scump, dar dacă îţi permiţi poţi să le cumperi. Ce este caracteristic pentru acest vin este că alcoolul s-a evaporat şi este ca un sirop. Deci este mai dens şi are un gust extrem de bogat de struguri. Este foarte plăcut şi special. Dar aceasta este o excepţie, nu este ceva obişnuit să cumperi sticle cu vin vechi de 100 de ani, dar oamenii preferă să cumpere Porto învechit pentru ocazii speciale.
Un vin bun și un desert pe măsură
Este imposibil de stabilit cu exactitate câte feluri de dulciuri specific portugheze există, dar se estimează că în jur de 200. Ele sunt de toate felurile, cu creme pe bază de ou, de vanilie, de ciocolată sau din marţipan şi fiecare oraş are propriul lui specific. Iar denumirile lor sunt deseori chiar poetice, ca de exemplu toucinho de ceu, adică „slănină din ceruri”, sau papos de anjo, care înseamnă „obraji de îngeri”, dar au şi obişnuitul salam de biscuiţi.
Avem aici şi nişte foetaje. Vinul se bea înainte sau după desert?
E. S. Joao-Bernardo Weinstein: Oricând doreşti. Dar aceste mici prăjituri care au fost pregătite special pentru întâlnirea cu dvs sunt foarte cunoscute, pasteias de nata portugheze şi asta înseamnă prăjitură cu cremă, pentru că au puţină cremă şi foetajul care o înconjoară. Sunt atât de populare, că le puteţi găsi prin toată Europa deja, dar cu diferite nume. ...
******
Cel mai popular desert în Portugalia este pasteias de nata. Există, de regulă, două recomandări pentru savurarea lor. Una, să le consumăm calde, imediat după preparare. A doua, să le încercăm neapărat pe cele din Antiga Confeitaria din oraşul Belem. Această cofetarie este foarte populară printre turişti şi localnici, dar se spune că pasteias de nata sunt absolut delicioase aici.
De altfel, este un desert ușor de preparat, aflăm reţeta chiar din bucătarul ambasadorului Portugaliei la Bucureşti.
Mariana Niţu, bucătar la reşedinţa ambasador Portugalia: „Aceste delicioase pasteias de nata sunt simplu de făcut, dar foarte bune la mâncat. Am folosit foetaj, o cremă de lapte cu ou, zahăr, iar apoi au fost introduse la cuptorul foarte bine încins pentru 15-18 minute până prind o culoare frumoasă. Apoi le-am scos, le-am pudrat cu zahăr, scorţişoară şi sunt numai bune de mâncat”.
„Nu exista norme. Toţi oamenii sunt excepții ale unei legi care nu există", scria poetul Fernando Pessoa cu 100 de ani în urmă. Putem aplica aceasta regulă şi vinului: fiecare este o excepţie. Iar în contact cu literatura, şi momentul de relaxare devine excepţional.