Din|interior. Șaorma turcească a cucerit satul românesc

Data publicării:
SHAORMA

 

Acum, în România, nu mai există oraş fără șaormerie, iar românii o cumpără la orice oră din zi şi din noapte. Afacerea a căpătat dimensiuni din ce în ce mai mari iar, mai nou, ea a început să capete contur şi prin satele ţării, acolo unde ţăranii, sătuli de mâncarea noastră tradiţională au început să solicite acest produs.

Reporterii „Din|interior” au vrut să afle cum a ajuns șaorma să devină un preparat atât de popular printre români, cine sunt cei care dezvoltă adevărate afaceri din această mâncare de origine orientală şi cât de benefică este ea pentru sănătatea românilor.

Prima constatare a fost că șaorma turcească a cucerit satul românesc. Managerul unei șaormerii din comuna Berceni, judeţul Ilfov, Andreea Lupescu explică.

Clienții noștri ne tot zăpăceau: vrem șaorma! Vrem șaorma aici, lângă casă, să nu mai fim nevoiți să ne suim în mașină să mergem până la oraș”, spune Andreea Lupesc.

Iar un altul, Gheorghe Rusu, din satul Tişiţa, judeţul Vrancea, intervievat la rândul său spune că: „Vine țăranul de la câmp, obosit își ia o șaorma și după aceea se duce și mai bea o sticlă de vin, se culcă și a doua zi o ia din loc”.

Afacerea pusă pe picioare de acesta din urmă, în care spune că a investit peste 7.000 de euro, s-a dovedit a fi un real succes. Rusu vinde, în medie, de peste 5.000 de euro pe lună, iar costurile de producţie sunt foarte mici. Dar ce îi determină pe ţărani să abandoneze felurile tradiţionale româneşti şi să aleagă șaorma explică cel mai bine un localnic din Tişiţa.

Da! Am simţit nevoia de o schimbare! Na, practic e mai repede, nu mai stai să găteşti. Venim, mâncăm, plecăm repede”, spune localnicul.

Şi, mai mult decât atât, în jurul acestor șaormerii se dezvoltă şi alte ramuri ale producţiei agricole locale: producătorii de legume sunt şi ei mulţumiţi pentru că majoritatea ingredientelor sunt luate direct de la ei. Iar lanţul nu se încheie aici - în ultimul timp au apărut şi producători de carne pentru șaorma.

Ce este mai puţin ştiut însă este impactul acestui produs asupra sănătăţii populaţiei. O shaorma „cu de toate” are peste 1.200 de calorii. Dar, dincolo de faptul că îngraşă, ea prezintă un risc ridicat de apariţie a toxiinfecţiilor alimentare, mai ales pe perioada verii. Iar reporterii „Din|interior” au făcut un experiment în acest sens: au cumpărat trei produse, unul din zona centrală şi două din zone periferice ale Bucureştiului şi le-au dus pentru investigaţii microbiologice la Institutul de Bioresurse Alimentare.

Ce şanse sunt ca în viitorul apropiat șaorma să devină produs tradiţional, alături de alte mâncăruri de inspiraţie turcească, precum micii sau sarmalele, aflaţi duminică, de la ora 18.30, dintr-un reportaj marca „Din|interior.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Locurile din Europa unde pot fugi românii de frig. 10 destinații cu soare și căldură, chiar și în plină iarnă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...