Nasul nostru are 400 de receptori olfactivi, care percep aproximativ un trilion de mirosuri diferite. Nu e de mirare că atunci când trecem pe lângă un fast-food, ni se face imediat foame. Creierul este bombardat cu stimuli, iar mâncărurile grase sunt şi cele mai apetisante şi greu de refuzat. Însă există un leac pentru pofte, spun oamenii de ştiinţă ai Universităţii Florida de Sud.
La experimente, participanţii care au fost expuşi mirosului de fursecuri timp de 30 de secunde şi-au dorit şi mai mult să le mănânce. Dar, dacă timpul a fost prelungit la două minute, nu doar că nu şi-au mai dorit aceste dulciuri, dar au ales fructe în schimb. Aceleaşi rezultate au apărut şi la testele cu pizza şi mere.
Creierul nostru nu îşi dă seama de unde provine plăcerea, spun experţii, aşa că se simte recompensat şi apare senzaţia de saţietate. Cel mai important, corpul nu se îngraşă.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.