Consumăm de trei ori sau chiar mai mult zahăr decât limita maximă admisă de Organizația Mondială a Sănătății. Asta și pentru că se găsește în 80% dintre alimente. Nu este de mirare că am devenit dependenți de gustul dulce și intrăm în sevraj dacă ne lăsăm brusc. Exact ca în cazul drogurilor sau tutunului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ne place dulcele încă din primele luni de viaţă. Asta pentru că papilele responsabile pentru acest gust se dezvoltă printre primele şi într-un număr mai mare decât celelalte.
Cristina Bălănescu - medic primar medicină generală: Din acest motiv, noi uneori păcălim copiii să ia diverse alimente sau medicamente, cărora le-am convertit gustul.
Potrivit unor cercetări, dependenţa de dulce este la fel de puternică precum cea de tutun, alcool sau chiar de droguri.
Andreea Dragomirescu - medic primar medicină generală: S-au făcut investigatii, tomografii şi s-a arătat imaginea de pe creier a ceea ce determina consumul de zahăr comparativ cu ceea ce determină la nivelul creierului alte substanţe care determină dependenţa şi s-a constantat că imaginile sunt practic identice, 12.10 ceea ce înseamnă că toate produsele care conţin zahăr generează dependenţă.
Acesta este şi motivul pentru care renunţarea la zahăr devine o luptă în toată regula pentru mulţi oameni.
Cristina Bălănescu - medic primar medicină generală: În momentul în care încearcă să renunţe dezvoltă fenomene foarte asemănătoare cu sevrajul din folosirea drogurilor. Am avut pacientă la 140 de kg, care dacă nu mânca în fiecare zi o ciocolată avea dureri musculare și senzaţie de greaţă cu vărsături.
Ce trucuri recomandă medicii pentru a stăpâni pofta de dulce aflați duminică, de la ora 10:30, la emisiunea „Tinerețe fără bătrânețe”.