Studiu ANPC: Cozonacii din magazine au între 4 şi 15 aditivi alimentari 

Data publicării:
oameni magazin cumparaturi

Cozonacii brutăriei din Salonta sunt făcuţi după o reţetă proprie. Administratorul brutăriei recunoaşte că pe lângă ingredientele clasice, foloseşte şi aditivi şi conservanţi, însă doar în cantităţi foarte mici.

Jucătorii care au solicitat cozonacul de la noi doresc garanţii de la 30 la 90 de zile. Ceea ce pentru noi a trebuit să găsim soluţii pentru a păstra prospeţimea cozonacului şi calitatea”, spune Vasile Crişan, administratorul unei brutării.

Folosim în mare parte aditivi naturali: caroten, betacaroten şi ca şi parte de aditivi de sinteză folosim caramelul amoniacal. Iar la partea de conservanţi acolo folosim cei acreditaţi de Uniunea Europeană, proprionatul de calciu care îl folosim la aluat şi sorbatul de potasiu care îl folosim la umplutură”, declară inginerul Radu Nistor, director de productie.

În apropierea sărbătorilor, brutăria din Salonta produce, în medie, 3.000 de cozonaci pe zi, care ajung pe rafturile magazinelor din toată ţara, la preţuri între 10 şi 30 de lei.

"E mai comod, e mai convenabil, nu avem timp. Acum o dată într-un an nu ne uitam la aditivi şi la conservanţi şi la restul", spune o consumatoare.

Legislația îi obligă pe producători să treacă toate ingredientele pe etichetă, așa că este ușor de deosebit un cozonac cu mulţi aditivi, de unul cu o rețetă mai aproape de cea tradițională.

„Cincisprezece aditivi conține acest cozonac, așa cum reiese din studiul specialiștilor de la Protecția Consumatorilor. În schimb, acest cozonac, care respectă rețeta tradițională, nu este la fel de voluminos, din cauza lipsei de E-uri. Prețul, în schimb, este mult mai mic la cozonacul nesănătos - 6 lei, față de 13 lei”, relatează Adela Mohanu, reporter Digi24.

Din păcate, pe teritoriul României, legislația permite indiferent câți coloranți și aditivi sunt menționați pe etichetă și sunt din lista celor permiși”, informează Sorin Mierlea, președinte ANPC.

Uneori, însă, chiar şi aditivii acreditaţi de Uniunea Europeană pot avea efecte adverse.

„Pe lângă efectele pe care le bănuim cu toții, cancerigene, așa, în ani de zile, nu pe moment, sigur că pot induce și dereglări metabolice. Modificări de glicemie, colesterol, trigliceride, deci inclusiv analizele se pot modifica”, declară Mirela Bogdan, medic nutriționist.

Românii mănâncă în perioada Crăciunului și a Anului Nou peste 7,3 milioane de cozonaci, de zece ori mai mulţi decât într-o lună obişnuită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Papa Francisc
Papa Francisc crede că este necesar un studiu internaţional privind un posibil genocid în Fâșia Gaza
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului