”Hipoglicemia e o complicație a diabetului, când glicemia scade sub 60 miligrame pe decilitru. Apare brusc și evoluează rapid”, spune Camelia Olteanu, nutriționist.
„Apare mai ales la cei care suferă de diabet de tip I, dar și de tip II. Și o persoană care nu are diabet poate face hipoglicemie. De exemplu, cineva foarte slab, care face mult sport și mănâncă extrem de puțin, sau persoanele care țin dietă pe bază de proteine, foarte la modă acum, nu se aduce aport de glucide”, subliniază ea.
„Hipoglicemia are semnale preoce și tardice. Cele precoce sunt transpirațiile reci, tremur, senzație de amețeală, iritație, oboseală, dureri de cap. Cele tardive sunt incoerența, pierderea cunoștinței”, explică medicul.
„Se pot atenua efectele luând imediat puțin zahăr sau o bomboană, un pahar de suc cu zahăr”, spune Camelia Olteanu.
„Pe termen lung, la persoanele sănătoase e necesar un regim de viață normal, sănătos. În cazul diabeticilor, trebuie să avem grijă să consumăm cantitatea de carbohidrați adecvată tratamentului. Medicul curant va spune cât trebuie consumat”, subliniază ea.