Pericolul din înghețată. De ce trebuie să ne ferim

Data publicării:
inghetata GettyImages-452279224

Arşiţa a crescut vânzările de îngheţată. Însă puţini sunt cei dispuşi să verifice eticheta desertului răcoros. Specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au numărat şi 11 E-uri într-o îngheţată, aditivi alimentari şi coloranţi care pot crea probleme digestive sau pot declanşa alergii. Medicii ne recomandă să căutăm îngheţată din ingrediente naturale.

Când îşi aleg îngheţata, pentru români contează în principal aroma: cacao, vanilie sau fructe de tot felul. Se orientează apoi la tipul de îngheţată pe care îl vor: la caserolă, pe băţ sau vafă. Marca şi preţul sunt alte criterii importante, potrivit unui studiu, mult mai importante decât ingredientele folosite”, relatează Cristina Sbîrn, reporter Digi24.

Ce spun românii:

-Văd că este cu rom şi atât. Nu mă prea uit. Zicem că dacă este aroma este şi bună.

-De câte ori pe săptămână mâncaţi înghetaţă?

-O dată, de două ori, depinde.

*

-Vă uitaţi pe etichetă la câte E-uri conţine îngheţata înainte să o cumpăraţi?

-În principiu ne uităm. Dar, na, ştiţi şi dumneavoastră cum e. Toate au E-uri şi din păcate, chiar dacă scrie E-uri nu prea le ştim. Nu ştiu E205, E 206, habar nu avem ce e fiecare.

După ce au analizat cu ochi critic etichetele a 39 de produse, specialiştii unei asociaţii pentru protecţia consumatorilor au constatat că nu există în comerţ îngheţată fără E-uri. Unele produse au chiar şi 11 aditivi alimentari sau coloranţi.

Se regăseşte şi guma de guar, se regăseşte şi caragenanul. Nu sunt E-uri cu potenţial mare de risc, dar în momentul în care ei sunt încălziţi, se produce acel caragenan degradat atunci apar cu adevărat problemele, de la simpla dermatită, de la simpla congestie nazală, sunt, de asemenea, triggeri de astm bronşic, de probleme digestive de genul greaţă, vărsătură. Bineînţeles, după ce se consumă în cantităţi mari. Caragenanul, de exemplu, cel degradat, este interzis în anumite ţări ale Uniunii Europene”, spune Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.

Aşa că medicii recomandă moderaţie, iar pentru a evita problemele digestive să aşteptăm ca îngheţata să se topească în gură.

150 - 200 de grame în prima jumătate a zilei şi doar dacă se face şi puţin sport”, spune Lygia Alexandrescu.

Pentru copii, porţia ar trebui să fie chiar mai mică, undeva la 100- 150 de grame, iar îngheţata să fie preparată pe cât posibil în casă sau cumpărată de la gelaterii care nu folosesc aditivi alimentari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
bile loto
Rezultate LOTO - Joi, 21 noiembrie 2024. Numerele extrase și premiile puse în joc de Loteria Română
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...