Mitul legumelor româneşti, gustoase, dar mai ales sănătoase, este pe cale să se spulbere. Fermierii de la Matca, Galaţi, sunt unii dintre cei mai mari producători de legume din ţară şi folosesc tot mai multe îngrăşăminte chimice. Nu cer sfatul specialiştilor. Aruncă în pământ de 25 de ori mai mult fertilizator decât ar fi nevoie.
Gică Vasilache este legumicultor din tată în fiu. Se laudă că ştie exact cum să trateze solul pentru a obţine recolte bune. Cu toate acestea, a folosit 50 de kilogram de îngrăşământ pentru 1.000 de metri pătraţi. Total greşit, spun specialiştii.
„Fără un studiu care să arate ce conține acel sol, dăm îngrășăminte după ureche sau la recomandarea vecinului. Se produce o supraîncărcare a solului, în plantă se creează dezechilibre”, explică Alina Simionică, directorul Oficiului Județean de Studii Pedologice și Agrochimice.
„Nerespectarea unui plan de feritilizare duce la scăderea productivităţii şi calităţii culturilor de legume”, afirmă Costel Pohrib, inginer biotehnolog.
Din păcate, teoria se confirmă în practică. La Matca, fermierii care îndoapă pământul cu chimicale, obţin de câţiva ani încoace recolte tot mai mici. Legumicultorii care au mărit de la an la an cantitatea de fertilizator au ajuns să adune de pe un hectar 7 tone de ardei gras, în loc de 10, cât recoltau înainte să mărească dozele. Problema este că nu doar profitul lor are de suferit. Legumele devin periculoase.
„Pot să fie cancerigene, pot să producă diverse probleme pulmonare, digestive, tulburări metabolice”, spune Andreea Moroşanu, medic nutriţionist.
Fermierii nu pot fi amendaţi pentru că folosesc prea multi fertilizatori decât dacă cei care cumpără legumele le duc la analize şi rezultatele arată că ele conţin subtanţe chimice peste limita admisă.