Dacă aveţi dinţii sensibili la rece, cald sau dulce, probabil că smalţul acestora a fost atacat. Cauzele sunt legate de alimentaţie sau de unele obiceiuri nesănătoase. Care sunt acestea şi cum ne păstrăm sănătatea dinţilor spune Floriana Tudorache, medic dentist.
„Pe de-o parte, acizii produşi de bacteriile din placa depusă pe dinţi duc la scăderea pH-ului dintelui şi la demineralizarea smalţului. O uşoară demineralizare poate surveni de fiecare dată când mâncăm sau bem ceva acid. De asemenea, smalţul se poate sparge sau crăpa”, spune stomatologul Floriana Tudorache.
Un rol foarte important în producerea eroziunii dentare îl are consumul de băuturi acidulate, sucuri din fructe, citrice şi anumite alimente: băuturile acidulate conţin acid fosforic, fructele conţin acid citric şi acid malic, produsele fermentate conţin acid lactic, strugurii şi vinul conţin acid tartaric. Este important să consumaţi aceste alimente cu moderaţie şi doar în timpul meselor.
„Dăunătoare pentru smalţul dinţilor poate fi mestecarea tabletelor de vitamina C. Nici gemul de fructe, muştarul, maioneza şi ketchup-ul nu sunt tocmai alegerile potrivite pentru sănătatea dinţilor tăi, deoarece au un pH situat între 3,0 şi 4,0”, mai spune medicul dentist.
Unele persoane au obiceiul de a-şi lovi şi freca dinţii în timpul nopţii. Acest obicei se numeşte bruxism nocturn. Bruxismul este provocat de stres şi anxietate. Persoanele care suferă de această afecţiune îşi pot strica dinţii. Frecatul dinţilor poate duce la tocirea smalţului, la expunerea dentinei. Astfel, dinţii devin sensibili.