Obiceiul care te ajută să mănânci mai puțin și sănătos

Data publicării:
dieta-alimentatie-shutterstock
Foto: Shutterstock

O durată mai mare a somnului nocturn ar putea să îi ajute pe oameni să adopte diete considerate mai sănătoase, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, informează Press Association.

dieta-alimentatie-shutterstock
Foto: Shutterstock

Adulţii care şi-au crescut numărul de ore dormite au consumat apoi în timpul zilei mai puţine alimente bogate în zahăr şi au făcut alegeri nutriţionale mai bune, afirmă cercetătorii de la King's College London (KCL), citați de Agerpres.

Autorii studiului spun că descoperirea lor confirmă legătura dintre lipsa somnului şi calitatea deficitară a dietelor.

În cadrul acestui experiment, ale cărui rezultate au fost publicate în American Journal of Clinical Nutrition, coordonatorii lui au încercat să crească durata somnului celor 21 de voluntari, care obişnuiau să doarmă mai puţine ore decât recomandările în domeniu - şapte ore pe noapte.

Voluntarii au participat la discuţii cu un grup de experţi în patologia somnului cu scopul de a-şi mări durata somnului cu 1,5 ore.

Experţii le-au recomandat să evite cafeina înainte de a dormi, să îşi construiască o rutină de relaxare în fiecare seară şi să încerce să nu meargă la culcare cu stomacul prea plin sau prea flămânzi.

Dintre voluntarii care au primit aceste sfaturi, 86% au petrecut mai mult timp dormind şi aproximativ jumătate au reuşit să îşi crească durata somnului nocturn.

Potrivit autorilor studiului, extinderea tiparului somnului a condus la o reducere cu 10 grame a consumului zilnic de alimente bogate în zahăr, în comparaţie cu cantităţile iniţiale.

Ei au remarcat, de asemenea, tendinţa voluntarilor care au început să doarmă mai mult de a-şi reduce cantităţile consumate de carbohidraţi.

În grupul de control, ce a cuprins 21 de participanţi, care nu au primit aceste sfaturi, cercetătorii britanici nu au remarcat diferenţe semnificative faţă de perioada anterioară studiului.

Wendy Hall, cercetătoare la departamentul de ştiinţe nutriţionale din cadrul KCL, a spus: "Faptul că extinderea duratei somnului a condus la o reducere a consumului de alimente bogate în zahăr - ne referim la zahărul adăugat în alimente de producători sau în preparatele gătite acasă, dar şi la zahărul din miere, siropuri şi sucurile de fructe - sugerează că o simplă schimbare a stilului de viaţă poate să îi ajute pe oameni să adopte diete mai sănătoase".

"Am arătat că tiparele somnului pot fi modificate relativ uşor în rândul adulţilor sănătoşi folosind o abordare personalizată. Sper să aprofundăm aceste descoperiri prin studii mai îndelungate, care vor examina aportul nutriţional, şi să analizăm comportamentele asociate somnului mai în profunzime, în special în populaţii care se confruntă cu riscul de obezitate şi cu cel de boli cardiovasculare", a declarat Haya Al Khatib, coordonatorul studiului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri