Mâncarea viitorului ni se arată în toata splendoarea ei, măcinată şi frumos ambalată. Dacă suntem deja familiarizaţi cu supa la plic, ce spuneţi însă de praf de clătite, borş sau de reţete complicate de prăjituri, toate într-o pungă cu „ceva” alb şi bine mirositor? În faţa acestor invenţii culinare, până şi profesorul Târgovişte, o somitate în domeniul nutriţiei rămâne uimit.
„Nenoroceşte lumea sunt bune la gust, pline de calorii negative, cu excepţia borșului și cu....tot felul de creme, dulciuri, Doamne ferește”, spune Constantin Ionescu-Târgovişte, Directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu" .
„Deocamdată la modă e foarte comod şi foarte simplu pac, am pus un pic de apă într-un pic de praf, oooo ce gustoasă e! Gata am terminat”, spune Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Dar să ne uitam pe etichete. Să înţelegem ce cumpărăm.
„Asta e supă din praf făcut cu vagi urme de pui. Făină grâu. Unde dracu s-a mai pomenit supă de pui cu făină de grâu? Cremă pudră, ulei vegetal, proteine din lapte, unde dracu s-a pomenit supă de pui cu proteine din lapte?? Că te grăbeşti şi că nu ai vreme să faci, nu e nicio problemă, supa e foarte gustoasă, dar de la aici şi până la a mânca în fiecare zi este altceva”, spune Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Comercianţii au recreat şi reţete de prăjituri. Atenţie însă, dacă vedeţi cuvântul frişcă pe ambalaj, citiţi eticheta, veţi vedea că ingredientele sunt diferite!
„Ia să vedem, sirop de glucoză, grăsimi vegetale hidrogenate, un fel de margarină din palmier .. Hai să fim serioşi, avem şi lapte degresat... Aceste ingrediente, amidon modificat din cartof. Ce are asta cu frişca?”, afirmă Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Pe termen lung, o alimentaţie compusă doar din astfel de alimente ar putea avea efecte nocive asupra sănătăţii, avertizează medicii.
„Prin consumul lor, ele reprezintă adevărate mici proiectile care ajung în inimă, în vasele, în creierul, in pancreasul, ficatul nostru. Ele se acumulează în timp şi ne mai întrebăm de ce a explodat patologia metablică şi cardiovasculară?”, spune Constantin Ionescu-Târgovişte, Directorul Institutului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Nicolae Paulescu".
„Prafurile sunt puţin hrănitoare, aduc un aport caloric de obicei mare şi un aport nutriţional scăzut”, spune Simina Carniciu - medic diabet, nutriţie şi boli metabolice
„Din punctul meu de vedere nu le recomand pentru că aceste alimente sunt atât de fin procesate încât ele acţionează ca o erupţie în corpul uman, ele se absorb extrem de repede, stimulează secreţia de insulină, iar excesul de calorii va conduce la obezitate, diabet, boli cardiovasculare”, adaugă Constantin Ionescu-Târgovişte.
Cât timp mâncarea din prafuri este legală, tot ceea ce consumăm este pe propria noastră răspundere. Se spune că eşti ceea ce mănânci şi ar fi păcat să fim cu toţii praf.