Încă un motiv să bem cafea

Data actualizării: Data publicării:
ceasca cafea

Doi compuși din cafea încetinesc dezvoltarea tumorilor de prostată. Descoperirea ar putea explica de ce cazurile cu acest tip de cancer sunt mai rare la bărbații care beau cafea. Rezultatele au fost confirmate, deocamdată, numai pe animale.

cafea
Un nou studiu arată beneficiile cafelei: ar putea reduce riscul de cancer de prostată

O cantitate moderată de cafea nu ne face rău, ba chiar are efecte benefice. Susțin această ipoteză tot mai multe studii apărute în ultimul deceniu.

Cofeina din componență ne protejează inima și creierul, dar mai sunt peste o mie de compuși de pe urma cărora am putea beneficia.

Cercetătorii au ales șase dintre ei și i-au testat pe celule canceroase prelevate de la șoareci. Doar doi s-au dovedit eficienți, chiar și în concentrații mici: cafestol și acetat de kahweol. Ei se găsesc în boabele de cafea arabica. Deși dau rezultate și separat, cu adevărat utile devin atunci când sunt combinate.

În experimentele realizate în Japonia, după 11 zile, tumorile cobailor care nu au primit nicio medicație au crescut de aproximativ 3 ori și jumătate față de volumul inițial. În schimb, la cei tratați cu cele două substanțe din cafea s-au diminuat de aproape două ori.

O astfel de veste nu înseamnă totuși că bolnavii de cancer de prostată ar trebui să înceapă imediat să bea cât mai multe căni de cafea. Studiul trebuie refăcut și pe subiecți umani.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi World vineri, de la ora 19:00, și pe Digi24 în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri