Frigiderul, atât de util în orice casă, este şi o gazdă ''primitoare'' pentru bacteriile iubitoare de frig, cum ar fi salmonela, E.coli sau listeria. Dacă alimentele sunt depozitate necorespunzător şi nu este respectată temperatura de păstrare, aceste microorganisme se pot înmulţi cu uşurinţă şi vă puteţi alege cu toxiinfecţii alimentare, dar şi alte complicaţii.
Nu aşezaţi mâncărurile gătite şi vegetalele în acelaşi compartiment. Fructele şi legumele trebuie păstrate în sertarul special, dar nu împreună. Legumele se pot îngălbeni dacă stau lângă fructe. În plus, ar fi bine să le spălaţi înainte de a le depozita şi să nu le puneţi în pungi de plastic, pentru că se vor strica mult mai repede.
Lămâile, vinetele şi ardeii se păstrează cel mai bine în pungi de hârtie, iar dacă vă place ardeiul iute şi vreţi să îl aveţi mai mult timp, scoateţi-i seminţele înainte de a-l pune în frigider. Roşiile, în schimb, îşi pierd din aromă dacă le ţineţi în frigider. Cel mai bine stau într-un loc răcoros precum cămara. La fel ceapa, usturoiul şi cartofii.
Pe uşa frigiderului, o zonă mai puţin rece, puteţi depozita brânza, untul şi iaurtul. Ouăle, în schimb, nu se păstrează pe uşa frigiderului, aşa cum aţi crede. Ar fi mai bine să le lăsaţi în ambalajul lor de carton în cea mai rece zonă, adică în partea inferioară a frigiderului. Ele pot fi consumate în 4-5 săptămâni, iar dacă sunt fierte, în cel mult o săptămână.
Carnea proaspătă se ţine pe raftul cel mai de jos, dar aveţi grijă să o preparaţi cât mai repede. Puiul şi curcanul pot fi păstrate cel mult două zile în frigider, iar carnea proaspătă de vită, porc sau miel până la 5 zile.
După ce aţi gătit, nu uitaţi să lăsaţi mâncarea la răcit cel puţin o oră. Nu o puneţi niciodată caldă în frigider. Nu pentru că s-ar defecta frigiderul, acesta este un mit. Mâncarea este cea care se va strica mai repede. În plus, puneţi-o la rece neapărat acoperită cu un capac. În acest fel, mirosul mâncării nu se va răspândi în tot frigiderul. Există două produse eficiente şi ieftine care captează mirosurile din frigider: bicarbonatul de sodiu şi lămâia.
O altă regulă, conform Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite, este să nu păstraţi mâncărurile gătite în frigider mai mult de 3-4 zile. Dacă plănuiţi să le consumaţi după această perioadă, cel mai bine este să le congelaţi. Astfel pot fi consumate în următoarele 3 luni.