Pe Ion Bobaru, proprietarul spiţeriei din centrul Brăilei, fiecare dimineaţă îl găseşte în grădina cu plante medicinale. Acum este perioada culesului frunzelor de saschiu.
„Începe de la începutul lui iunie până la sfârşitul lui august. Se pot face două trei recoltări”, spune acesta.
În grădina din spatele spiţeriei cresc zeci de specii de plante medicinale.
După ce sunt culese şi sortate cu mare atenţie, plantele ajung în laboratorul în care lucrează membri din trei generaţii ale familiei Bobaru.
Spițerul-șef a fost, inițial, tehnician agronom. După ce a absolvit facultatea de farmacie, a îmbinat cunoștințele.
„Mi-am schimbat profesia din agronom în farmacist şi nu regret acest lucru. Mai ales că astăzi că există la nivel mondial tendinţa oamenilor de a folosi produsele tradiţionale”, spune Ion Bobaru, farmacist-şef.
Reţetele pe care le prepară Ion Bobaru sunt vechi, din vremea în care leacurile şi alifiile erau făcute doar din produse naturale, fără conservanţi. Şi locul în care şi-a deschis spiţeria, acum 30 de ani, este unul cu tradiţie. În acelaşi spaţiu funcţiona, la începutul anilor 1900, cea mai cunoscută spiţerie din Brăila.