Alimentaţia sănătoasă poate fi şi ieftină, spun realizatorii studiului naţional "Coşul zilnic de alimente sănătoase".
Michaela Nanu, medic primar endocrinolog, cercetător ştiinţific la IOMC: „Acest coş zilnic calculat a fost făcut pentru o familie de 4 persoane: un copil preşcolar, un adolescent, o mamă şi un tată. S-a calculat cât cheltuie familia respectivă pentru a acoperi nevoile nutriţionale şi s-a ajuns la 20 de lei”.
Vi se pare imposibil ca patru persoane să aibă nevoie doar de 19,41 lei pentru a mânca 3 mese sănătoase într-o zi?
Dr. Michaela Nanu: „În coş, 60% îl reprezintă vegetalele. Deci legumele. Trebuie să consumăm mai mult legume în coşul de 20 de lei intră peştele şi intră cam 15% lactate. Adică lapte, brânzeturi şi o mică cantitate de ulei şi dulciuri”. Alexandr Parlesak, Metropolitan University Copenhagen: „În final, când vine vorba de concentraţie, cepele, morcovii şi cartofii, toate care cresc sub pământ îţi oferă cea mai bună raţie de nutrienţi”.
Dr. Michaela Nanu: „Dacă calculăm coşul zilnic pare puţin, 20 de lei, dar dacă îl calculăm lunar ajungem la o suma de 600 care nu este foarte puţin pentru situaţia din România unde 40% din populaţie este la risc de sărăcie”.
Din păcate la noi a fi sărac este echivalent cu a mânca nesănătos. Cartofii prăjiţi, dulciurile rafinate şi pâinea albă pot fi însă înlocuite cu preparate sănătoase.
Echipa emisiunii „Tinereţe fără bătrâneţe” a invitat-o pe Andreea Niţu, unul dintre cei mai cunoscuţi bloggeri culinari, să facă acest experiment.