Beneficiile proteinelor sunt numeroase. Ajută la dezvoltarea musculaturii şi reprezintă un ajutor de nădejde pentru persoanele care vor să slăbească. Însă, consumate în exces, acestea pot deveni dăunătoare, avertizează specialiştii.
Suplimentele de proteine pot fi găsite sub formă de pudră şi cu arome delicioase, fapt ce face uşoară depăşirea dozelor recomandate, avertizează nutriţioniştii. Un shake proteic din comerţ poate conţine o cantitate de proteine la fel de mare cu cea dintr-o friptură, iar un baton proteic poate aduce aceeaşi cantitate de proteine ca o omletă din trei ouă.
În timp ce unii nutriţionişti recomandă un consum ridicat de proteine, alţi experţi avertizează asupra riscurilor pe care le presupune excesul.
Suplimentele de proteine provin fie din produse de origine animală, precum zer sau cazeină, fie din plante precum soia, orez sau mazăre şi nu sunt de mult timp pe piaţă, nefiind suficient studiate. Alimentaţia oferă în cele mai multe cazuri o doză mai mare decât cea recomandată de proteine, spun specialiştii, şi nu există suficiente studii efectuate până în prezent care să spună cu exactitate ce cantitate de proteine este prea mare şi riscurile pe care le implică.
„Este un experiment. Nimeni nu poate spune care sunt efectele de lungă durată şi asta mă îngrijorează în calitate de medic. Nimeni nu poate spune ce modificări se pot produce în organism peste 10, 15 ani,” spune dr. John E. Swartzberg, Universitatea Berkeley din California, citat de The New York Times.
Organismul are nevoie de proteine pentru că oferă aminoacizi pe care corpul nu-i poate produce în lipsa proteinelor. Cu ajutorul proteinelor, se formează „cărămizi” din care se construiesc şi se menţin masa musculară, oasele, pielea şi alte ţesuturi, de asemenea şi hormoni şi enzime vitale.
Însă, un adult sănătos îşi poate lua doza recomandată, 46 de grame pe zi pentru femei şi 56 de grame pentru bărbaţi, printr-un consum moderat de alimente bogate în proteine precum carne, peşte, lactate, mazăre sau nuci.
În grupurile de persoane care au consum redus de proteine se află persoanele în vârstă şi adolescentele care au tendinţa de a urmeze diete nesănătoase.
„Organismul poate digera şi absorbi doar o anumită cantitate de proteine la fiecare masă. Oamenii cred că, cu cât mănâncă mai multe proteine, cu atât va creşte masa musculară sau vor slăbi. Însă, aceste idei nu au fost dovedite,” spune nutriţionistul Jon White. „Dacă mănânci 300 de grame de proteine zilnic, asta nu înseamnă că masa musculară se va dezvolta mai mult decât la o persoană care ia 120 de grame pe zi. În plus, lipseşti organismul de alţi nutrienţi importanţi precum cei oferiţi de cereale, grăsimi, fructe şi legume,” adaugă specialistul.
Studiile efectuate până în prezent au arătat că există o legătură între dietele bogate în proteine şi boli precum cancer sau afecţiuni ale inimii şi ale rinichilor. De asemenea, studiile au mai arătat că dietele bogate în proteine nu ajută la menţinerea musculaturii pe perioade lungi de timp.