Degustarea vinului reprezintă exercițiul ideal pentru creier, stimulând materia cenușie mai mult decât oricare altă activitate, susțin specialiștii.
Neurologul Gordon Shepherd, de la Universitatea Yale, spune că mirosul și gustul vinului declanșează un întreg sistem de procese neuronale. Iar aceste procese presupun mai multă activitate la nivelul creierului decât atunci când se ascultă muzică sau se rezolvă probleme de matematică, scrie The Independent.
„Gustul nu este în vin, ci este creat de creierul degustătorului,” scrie Shepard în cartea sa, "Neuroenology: How the Brain Creates the Taste of Wine".
În cartea sa, specialistul dezbate toate procesele neuronale implicate în degustarea şi aprecierea vinului. Spre deosebire de o problemă de matematică, degustarea vinului implică multiple sisteme senzoriale, precum recunoaştere, memorie, judecată, emoţie şi plăcere.
De asemenea, specialistul atrage atenția că, în exces, vinul va avea un efect opus, producând îngrozitoarele mahmureli.