Uleiul de măsline contrafăcut a invadat piețele. Trucul prin care poți descoperi dacă ai un produs veritabil

Data actualizării: Data publicării:
ulei de masline
Specialiștii recomandă o serie de teste pe care le putem face pentru a alege un ulei de măsline veritabil. Foto: Shutterstock

Uleiul de măsline contrafăcut a devenit uzual pe piețele europene. Producția a scăzut drastic vara, prețurile au explodat, la fel și numărul escrocheriilor. În noiembrie, autoritățile au confiscat 260 de mii de litri de produse contrafăcute în Italia și Spania. Specialiștii recomandă o serie de teste pe care le putem face pentru a alege un ulei de măsline veritabil.

În urmă cu două luni, autoritățile din Italia și Spania au făcut percheziții și au confiscat 260 de mii de litri de ulei de măsline contrafăcut. Practica a devenit uzuală pe piețele europene, după ce seceta a redus producția, iar prețurile au crescut cu 75 la sută în ultimii doi ani. Chiar și românii spun că cel puțin o dată s-au îndoit că uleiul de măsline cumpărat este veritabil.

-Îl iau după aspect, cum arată de obicei. Și prețul contează.
-Vi s-a întâmplat ca un tip de ulei de măsline să vi se pară că are un gust ciudat?
-Da, de multe ori.

Escrocii, de obicei, amestecă sau înlocuiesc uleiul de măsline veritabil cu uleiul de semințe. Uleiul de semințe nu are culoare și nu are gust și, în acest context, ei îl amestecă cu clorofilă sau cu betacaroten, pentru a-i oferi culoare galben-verzuie și pentru acel gust amărui.

Pe cele mai multe etichete scrie „amestec de uleiuri rafinate din UE și din afara UE”, de aceea este greu să determinăm sursa.

Geo Dobre, expert în piața uleiului de măsline: Un lucru singur e cel care ne spune că uleiul e făcut de un producător care își culege măslinele și acela este campania. Atâta timp cât pe sticlă scrie campania 23-24, acest lucru înseamnă că a fost realizat de acel producător acel ulei, nu doar îmbuteliat.

Există și alte teste recomandate de bucătarii profesioniști.

Alex Ilinca - chef: Cel mai accesibil ar fi să îl luăm cu un șervețel, să îl dăm pe mână, iar dacă pielea noastra absoarbe acest ulei, înseamnă că este ulei de măsline. Putem exemplifica pe o farfurie albă, îl vedem că are o consistență mieroasă așa, după care îl mirosim, îl gustăm. Uleiul extravirgin nu trebuie să fie dulce, trebuie să aibă o senzație amară în primă fază, iar apoi retrogustul să fie de ceva proaspăt.

Un alt truc este congelarea unei cupe cu ulei de măsline. Un produs veritabil va avea un aspect uniform.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor trăi momente de vis până la finalul anului 2024. Vor încheia anul în glorie
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Cum arată fiul lui Jack Nicholson. Asemănarea cu tatăl lui i-a adus rolul principal într-un film horror
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Aricii din Europa, incluşi pe „lista roşie” cu specii „potenţial ameninţate cu dispariţia”. „Oamenii sunt cei...
Film Now
Avocata lui Johnny Depp a dezvăluit de ce nu și-a dorit o relație cu starul: „Nu aș face niciodată așa ceva...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...