Războiul uleiului de măsline. Cazuri de fraudă și etichetări greșite, descoperite în UE pe fondul scumpirii uriașe

Data publicării:
Ulei de măsline, de vânzare în supermarket. Foto: Shutterstock
Ulei de măsline, de vânzare în supermarket. Foto: Shutterstock

Uniunea Europeană avertizează că a înregistrat un număr record de cazuri potențiale de fraudă și de etichetare falsă a uleiului de măsline în primul trimestru al acestui an. Creşterea semnificativă a preţului la uleiul de măsline a alimentat dezvoltarea pieței negre pentru acest produs. Scumpirile în materie de ulei de măsline au atins cote uriașe: prețul a crescut de peste două ori din 2018 până azi, producția fiind afectată de condițiile meteorologice extreme, cauzate de criza climatică, dar și de alți factori economici. Pe măsură ce s-a majorat prețul, a crescut și numărul de „notificări transfrontaliere ale UE”, care includ etichetarea falsă ca ulei de măsline, frauda potențială și cazurile de siguranță a sănătăţii, care implică uleiuri contaminate.

Au fost descoperite sticle contaminate sau cu produse diluate, în contextul în care prețurile au crescut de peste două ori față de cele din 2018.

În primul trimestru din 2018, UE a înregistrat doar 15 astfel de cazuri. Însă, în primele trei luni ale acestui an, acest număr a crescut la 50 de cazuri, ceea ce reprezintă o creștere de peste trei ori, potrivit datelor furnizate cotidianului The Guardian.

Aceste cazuri sunt doar cele care au fost detectate și raportate de statele membre către Direcția generală pentru sănătate a Uniunii Europene. Datele le omit pe cele interne, iar amploarea reală a fraudei este probabil mult mai mare, conform The Guardian.

Pesticide, uleiuri minerale sau chiar fragmente de sticlă

Rapoartele privind incidentele au inclus exemple de uleiuri contaminate cu substanțe neautorizate, cum ar fi pesticide, uleiuri minerale și un caz în care au fost descoperite fragmente de sticlă.

De asemenea, au existat multe cazuri în care uleiul de măsline extravirgin a fost considerat falsificat, de exemplu prin amestecarea acestuia cu uleiuri de calitate mai slabă sau mai ieftine, cazuri în care uleiul de măsline virgin a fost etichetat ca extravirgin (un ulei nerafinat de calitate superioară cu o aciditate mai scăzută) și mai multe cazuri de etichetare înșelătoare sau falsă cu privire la originea produsului.

Ulei lampant, impropriu consumului uman

De exemplu, Germania a raportat în luna februarie un caz din Israel de „ulei lampant - un produs de o calitate considerată improprie consumului uman fără rafinare suplimentară, comercializat ca „ulei de măsline extra virgin”. Unele uleiuri au trecut mai multe frontiere, Germania raportând în martie un caz de „etichetare înșelătoare a uleiului de măsline din Siria, prin Țările de Jos”.

În noiembrie, autoritățile italiene au confiscat 550.000 de kilograme de uleiuri declarate drept ulei de măsline, dar care, de fapt, constau într-un amestec de uleiuri vegetale. Valoarea bunurilor confiscate a fost de aproximativ 250.000 de euro.

Dintre cele 182 de notificări de fraudă și neconformitate privind uleiul de măsline trimise către Uniunea Europeană de la începutul anului 2023, 54 se refereau la produse din Italia, 41 din Spania și 39 din Grecia.

În iulie 2022, Uniunea Europeană a introdus noi norme privind controalele de conformitate ale standardelor de comercializare a uleiului de măsline, precum și metode de analiză a acestuia.

Partea plină a paharului: este o mai bună cooperare

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că numărul mai mare de notificări din sistem nu indică un risc exacerbat pentru consumatori. „Numărul anual mai mare de notificări raportate este dovada unor schimburi mai bune între autoritățile competente ale statelor membre și a vigilenței acestora față de fraudele din lanțul agroalimentar”, a explicat el.

Chris Elliott, profesor de siguranță alimentară la Queen's University Belfast, a explicat că, deși consecințele ingerării uleiului de măsline contaminat ar putea fi grave, este foarte puțin probabil să apară pe rafturile marilor supermarketuri.

„Majoritatea persoanelor care trișează o fac probabil în zone în care nu există nicio monitorizare sau supraveghere. Întreprinderile mici sau serviciile alimentare sunt mai vulnerabile la fraudă”, a precizat profesorul.

Culturile de măsline, afectate de secetă

Încălzirea globală a dus la o scădere a producției de ulei de măsline în ultimii ani. Culturile din Spania, care au produs mai mult de jumătate din uleiul de măsline din lume în 2018-2019, au fost afectate de secetă și de valuri de căldură de peste 40 de grade Celsius.

Cifrele provizorii ale Consiliului internațional al măslinelor arată că nivelurile de producție la nivel mondial ar trebui să scadă la 2,4 milioane de tone în 2023-24, cu 27% mai puțin decât în 2018-19 și mai puțin decât nivelurile de consum estimate la 2,6 milioane de tone.

Ca urmare, prețurile au crescut vertiginos. O sută de kilograme de ulei de măsline extravirgin din Jaén, Spania, costau 787 de euro în noiembrie anul trecut, față de 262,50 de euro cu cinci ani în urmă, ceea ce face ca uleiul de măsline să devină o marfă cu o piață mai atractivă pentru escroci.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
3 nereguli în recalcularea pensiei. Ce perioade de muncă și care contribuții au fost ignorate?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto