Cum poate consumul de broccoli și varză să limiteze alergiile de piele (studiu)

Data actualizării: Data publicării:
femeie musca din brocli
Brocoli are benefici pentru sănătate. Foto: Profimedia

Consumul de broccoli sau de varză ar permite limitarea severităţii alergiilor de piele (alergii cutanate), potrivit datelor unui studiu prezentat recent de Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetări Medicale din Franţa. Autorii studiului subliniază importanţa unei alimentaţii echilibrate pentru pacienţii care suferă de aceste reacţii ale pielii.

Cercetătorii de la INSERM şi de la Institutul Curie din Paris au arătat mai întâi - graţie unor modele realizate pe animale - că absenţa din alimentaţie a compuşilor care există în anumite legume, în special în broccoli şi varză, poate să agraveze alergiile cutanate, potrivit studiului publicat în revista ştiinţifică anglofonă eLife, preluată de AFP și Agerpres.

Se ştia deja că alergiile cutanate sunt cauzate de o reacţie imunitară neadaptată la compuşi prezenţi în mediu şi că gradul lor de severitate variază în funcţie de numeroşi factori, inclusiv de alimentaţie.

În noul studiu, cercetătorii francezi s-au interesat mai ales de compuşii alimentari care acţionează asupra unei molecule prezente în organism, denumită „receptor de hidrocarburi aromatice” (AhR). Aceste nutrimente sunt prezente în mod natural în legumele crucifere, precum broccoli.

Cercetătorii francezi au arătat că absenţa acestor nutrimente la şoareci a fost asociată cu o creştere a stării de inflamaţie la nivelul pielii şi cu o agravare a alergiei cutanate, ceea ce nu s-a întâmplat însă la şoarecii care au primit o alimentaţie conţinând acei compuşi.

Cum pot fi explicate aceste mecanisme biologice

Atunci când nutrimentele în cauză sunt absente, cercetătorii au constatat o supra-producţie a unei molecule, denumită TGF-beta, în epiderma şoarecilor. Iar acea super-producţie perturbă funcţionarea normală a unei categorii de celule imunitare, celulele Langerhans, prezente exclusiv în piele şi care funcţionează ca un „modulator al reacţiilor imunitare cutanate”.

Autorii studiului au arătat apoi că acei compuşi care activează receptorul AhR controlează şi producţia de TGF-beta în celulele din pielea umană.

„Rezultatele noastre sugerează că un regim alimentar dezechilibrat ar putea duce la creşterea reacţiile alergice cutanate la oameni”, a declarat Elodie Segura, cercetătoare la INSERM şi coordonatoarea acestui studiu realizat la Institutul Curie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trucul viral prin care economisești sute de lei la factura de gaz: „Aici avem un buton pentru...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Imagini rare cu fetița de 9 ani a Christinei Aguilera. Artista a postat poze cu cei doi copii ai ei, iar fiul...
Film Now
Paul Mescal, despre „Gladiator II”, abia lansat în cinematografe: „Simt presiunea că acest film trebuie să...
Adevarul
Rușii au anunțat că au lovit un tanc britanic Challenger 2 folosit de ucraineni în zona Kursk
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
medic studiaza analizele
Telemedicină cu scandal. Șase aparate de radiologie de ultimă generație zac nefolosite în spitalele din...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Cameron Diaz e neînfricată în „Back in Action”. Actrița, din nou într-un film, după o pauză de mai...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului