Hamsii prăjite în ulei, shaorma cu de toate şi porumb fiert, udate cu o bere rece. Este meniul tradiţional al românilor aflaţi în concediu pe litoral. Toate preparatele sunt uşor de găsit şi nu costă mult. Iar oamenii care le cumpără se bazează pe ideea că nu au avut timp să se strice.
Prima oprire: Vama Veche. Satul pescăresc transformat peste noapte în unul dintre cele mai căutate puncte pe litoral s-a transformat în materie de gastronomie. Pe lângă restaurantele și cherhanalele unde grănicerii muzicii rock sau folk își încărcau bateriile, au apărut multe tarabe și fast-food-uri care te trezesc într-o realitate balcanică foarte cunoscută. Shaworma, kebab, hamsie prăjită, gogoși și clătite la tot pasul.
Chiar dacă stațiunea e un furnicar de turiști care mănâncă fast-food, puțini recunosc că ţin coada la tarabă.
Cei care au adus fenomenul fast-food și într-un loc în care naturalețea era la ea acasă explică.
Milan Zudor – angajat la shaormerie: „Noi le preparăm aici, salatele sunt aduse de la depozit, singurele pe care le cumpărăm, carnea, la fel, este pusă pe țap de noi, lipiile sunt și astea cumpărate, în rest, totul se prepară aici, e proaspăt. Se lucrează foarte rapid, se lucrează curat, se lucrează igienic”.
În Costinești, miroase şi mai mult a ulei încins. Pe strada „Foamei", cum a fost denumită neoficial de oamenii care colindau stațiunea tineretului în trecut, mirosul de hamsie este stăpân, iar în unele locuri e greu să vezi mare lucru de la fumul de la tarabele de porumb fiert.
Mulţi dintre cei care preferă mâncarea de stradă şi-o cumpără de pe Aleea Foamei. Plătesc, în medie, trei lei, pentru un porumb fiert, cinci lei, pentru o felie de pizza, şase lei, pentru o porţie de hamsii sau 15 lei, pentru clasica şaorma"
La Eforie Nord, pe faleză, sunt cozi în fața fast-food-urilor. Pentru 7 lei, oamenii și cumpără o porție de 100 de grame de hamsie, iar pentru 15 pleacă de la tarabe cu un kebab „cu de toate".
Senini şi sătui, turiștii pleacă din faţa tarabelor-bombă spre o nouă repriză de plajă şi baie în mare. Unii fac escală la Urgenţe, dar rar învaţă ceva din asta. Inspectorii OPC au găsit zeci de tarabe cu probleme. Într-o singură săptămână! Multe dintre ele au fost în Eforie.
Horia Constantinescu, comisar-șef adjunct la CJPC Constanța: „Au fost peste 80 de locații oprite temporar de la prestarea de servicii, cu recomandarea de a face investiții absolut necesare în sensul că le-am recomandat să protejeze mâncarea gătită și aici dacă vorbim de cașcarabete, chioșcuri, tonete, ele nu au cum să funcționeze cu roata de shaorma expusă pe trotuar pentru că nu e la adăpost de praf și de muște. Peste jumătate dintre aceștia au înțeles că nu mai putem face turism și alimentaţie publică în maniera Punjab, Pakistan. În spațiile de mici dimensiuni nu trebuie procesat sau preparat, ci trebuie să ai o altă locație care să livrezi la aceștia și să fie doar puncte de vânzare. Dar cu vitrine închise, aparate împotriva insectelor, curățenie mult mai des făcută.”
Într-o singură săptămână, între 27 iunie și 4 iulie, inspectorii OPC au dat amenzi de peste o jumătate de million de lei. O nimica toată pentru tarabagii care câştigă vara cât să stea fără să mai ridice un deget tot restul anului.