Mâncatul la restaurante sau fast food ne poate îmbolnăvi. Cercetătorii americani au descoperit că ne expunem unor substanţe chimice periculoase numite ftalaţi.
Ftalaţii sunt folosiţi pentru producerea ambalajelor din plastic mai elastice: ambalaje de mâncare, folii alimentare şi de aluminiu sau capace de borcane. De aici ajung şi în hrană şi perturbă activitatea hormonală.
De-a lungul anilor, aceste substanţe au fost legate de infertilitate, astm, cancer de sân şi diabet de tip II.
Chimiştii americani au analizat date despre 10.000 de oameni, colectate între 2005 şi 2014. În urina lor au observat niveluri mari de ftalaţi.
Spre exemplu, la probele colectate de la cei care mâncaseră cu o zi înainte la restaurant, cantitatea era cu 35 la sută mai mare. Cel mai mare pericol îl reprezintă sandvişurile şi burgerii şi cei mai afectaţi sunt adolescenţii, mai arată studiul.