Cât de important este momentul din zi în care bem cafea. Un studiu pe zece ani oferă răspunsul

Data publicării:
Cafea pe un pat dimineata
Consumul de cafea dimineața poate reduce riscul de boli cardiovasculare Foto: Shutterstock

O cafea de dimineață ar putea face mai mult decât să ne țină treji. Un nou studiu publicat în European Heart Journal arată că persoanele care beau cafea dimineața au un risc mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare și un risc general de mortalitate mai scăzut în comparație cu cei care beau cafea pe parcursul zilei.

Cercetările au descoperit că persoanele care beau cafea doar dimineața au un risc cu 16% mai mic de a muri mai devreme din orice cauză și cu 31% mai puține șanse de a muri de boli cardiovasculare decât cei care nu au băut cafea deloc.

Lu Qi, de la Universitatea Tulane din Louisiana, autorul principal al studiului, a declarat: „Descoperirile noastre indică faptul că nu este important doar dacă bei cafea sau cât de multă bei, ci momentul din zi în care bei cafea este important. De obicei, nu dăm sfaturi cu privire la moment în îndrumările noastre alimentare, dar poate că ar trebui să ne gândim la asta în viitor.”

Cercetările au stabilit deja că consumul de cafea nu crește riscul de boli de inimă și poate chiar proteja împotriva unor afecțiuni precum diabetul de tip 2. Cu toate acestea, oamenii de știință au vrut să afle dacă timpul din zi în care oamenii beau cafea a avut vreun efect asupra riscului de a dezvolta boli.

Ei au studiat peste 40.000 de adulți din Statele Unite care au participat la studii pe termen lung ce examinează sănătatea, nutriția și stilul de viață. Mai mult de o treime - 36 la sută - dintre cei care au luat parte la studiu au fost băutori de cafea dimineața și aproximativ 14 la sută au băut cafea pe tot parcursul zilei.

Echipa de cercetare a urmărit oamenii din studiu timp de aproape un deceniu, iar în acest timp aproximativ 4.295 au murit. Oamenii de știință au concluzionat că cantitățile mai mari de cafea au fost asociate „în mod semnificativ” cu un risc mai scăzut de deces timpuriu, dar numai în rândul persoanelor care au băut cafea dimineața, comparativ cu cei care au băut cafea toată ziua.

A bea cafea dimineața poate fi asociat mai puternic cu un risc mai scăzut de mortalitate decât consumul de cafea mai târziu în cursul zilei”, au scris specialiștii în European Heart Journal.

Qi a adăugat: „O posibilă explicație este că consumul de cafea după-amiaza sau seara poate perturba ritmurile circadiene și nivelul hormonilor precum melatonina. Acest lucru, la rândul său, duce la modificări ale factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi inflamația și tensiunea arterială. Sunt necesare studii suplimentare pentru a valida descoperirile noastre la alte populații.”

Într-un editorial conex, citat de The Times, profesorul Thomas Lüscher, de la Spitalele Royal Brompton și Harefield din Londra, a spus că „mulți băutori pe tot parcursul zilei suferă de tulburări de somn”.

Editor : Ș.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri