Siegfried Mureșan, raportor al Parlamentului European pentru buget și vicepreședinte PPE, este invitat la Interviurile Digi24.ro, unde va răspunde la întrebările jurnalistului Alexandru Rotaru.
Siegfried Mureșan:
Despre Bugetul UE: UE decide cadrul Financiar Multi anual, adică limite de cheltuieli pe 7 ani de zile. Din fonduri europene modernizăm autostrăzi, construim căi ferate. În 2020 s-a decis Cadrul pentru 2020-2027. Acun ne aflăm în următoarea situație: pentru 2024 vom avea bani pentru fermieri, infrastrictură la sate, bani pentru cercetători, însă, apr și situații neprevăzute.
Guvernele statelor membre au agreat ca bugetul să fie mai strâmt pentru a face față plăților din PNRR. Puținele rezerve pe care le-a avt le-am folosit și acum e nevoie de o revizuire.
Nimeni nu s-a așteptat ca Rusia să invadeze Ucraina, în anul 2023 UE alocă Ucrainei 18 miliarde de euro, pntru ca Ucraina să poată ține spitale deschise, să poată plăti pensii și salarii. Acest lucru epuizează rezerva UE și este nevoie de o suplimentare.
Pentru următorii 4 ani, vom aloca Ucrainei 50 de miliarde de euro.
UE va colecta mai mult decât era prevăzut TVA din plasticul folosit, taxe vamale, statele vor plăti cu 22% mai puțin la bugetul UE și în loc să îi primească înapoi, banii ar trebui să rămână la fondul de rezervă al UE pentru a putea ajuta Ucraina.
Două treimi din buget merg pentru agricultură și bani pentru infrastructură, acești bani sunt alocați pe 7 bani.
Pentru România, pe 7 bani, aproximativ 47 de miliarde de euro din fondurile de coeziune.
Confiscarea activelor Rusiei: activele sunt înghețate. dacă Din punct de vedere legal acești bani pot fi folosiți pentru reconstrucția Ucrainei, atunci vor fi folosiți, dar există niște obstacole din punct de vedere legal
Acești bani sunt înghețați, oligarhii ruși nu se pot folosi de acești bani, dacă UE capătă acces la aceste fonduri, atunci vor fi folosiți, dar atâta timp cât UE nu are acces legal nu se poate face nimic.
Am reușit să adoptăm 11 valuri de sanțiuni împotriva Rusiei și de fiecare dată Ungaria a avut solicitări și s-a opus, dar până la urmă i-am convins.
Discuția este acum ca deciziile să aibă nevoie de unnanimitate doar în domenii cheie - de exemplu la aderarea unui nou stat.
Și eu susțin că contribuția unui stat la UE nu poate fi stabilită împotriva voinței tale.
Despre Viktor Orban, care a spus că Vladimir Putin nu este criminal de război: Eu cred că Vladimir Putin este criminal de război. Declarațiile premierului maghiar sunt periculoase pentru unitatea UE. Ungaria a fost un obstacol mai degrabă decât un partener în deciziile împotriva agresorului rus.