Exclusiv Radu Oprea, ministrul Economiei, la Interviurile Digi24.ro: În următorii 2-3 ani vom depăși ca putere de cumpărare Polonia și Ungaria
Data actualizării: Data publicării:
Radu Oprea, ministrul Economiei, a declarat la Interviurile Digi24.ro, că în următorii doi, trei ani, România va depăși Ungaria și Polonia ca putere de cumpărare. „Am depășit Grecia, suntem foarte aproape de Ungaria și previziunile sunt că în 2 ani lucru acesta se întâmplă. În 2035 vom fi cu PIB per capita peste Polonia”, a declarat ministrul. Oprea spune că țara noastră are avantaje de care poate profita în anii următori. Acesta a vorbit despre stocarea carbonului, dar și despre mediul de afaceri „dinamic” din România.
Principalele declarații:
- Economia nu este afectată de alegerile din acest an. Nicidecum. Anul trecut am avut o creștere susținută iar previziunuile pentru anul acesta sunt că vom avea cea mai mare creștere economică din Europa, din zona noastră.
- În această zonă a Europei este mediul de afaceri cel mai dinamic și sunt optimist. Avem oportunități foarte mare care sunt date de schimbare energiei care până în 2030 va deveni verde. Avem o istorie a industriei de petrol și gaze.
- Am exploatat sonde de gaz și azi ele nu mai sunt funcționale dar există posibilitatea de a stoca carbon. Acest lucru poate da un avantaj unic României. Este unul dintre subiectele care a stârnit foarte mult interes investitorilor.
- Tehnologiile sunt sigure. Nu sunt periculoase, în ciuda unei retorici din zona fake-news. Sunt industrii, cum ar fi industria cimentului, care au nevoie de proiecte pentru că regulile europene vor impune să plătim o taxă pentru ce eliberăm în atmosferă.
- Carbonul îl captăm și se poate depozita în locul de unde a fost extras gazul. Sunt soluții tehnologice. Soluțiile sunt sigure și pot să reprezinte pentru România această șansă unică.
- Este o discuție foarte aplicată asupra necesității de a stoca carbonul la nivel european, în toate statele membre.
- Ne dorim ca industria să rămână aici în România.
- Când am intrat în UE eram la 40% din media UE astăzi suntem la 70% raportat la puterea de cumpărare. E un indicator statistic, dar e mai aproape de buzunarul românului decât creșterea PIB. Am depășit Grecia, suntem foarte aproape de Ungaria și previziunile sunt că în 2-3 ani lucru acesta se întâmplă. Vom fi cu PIB per capita peste Polonia.
- Industria de apărare este într-o dinamică. Astăzi sunt companii care lucrează în trei schimburi. Avem o perspectivă foarte serioasă.
- Două proiecte importante pentru Guvern care vin să echilibreze balanța comercială: schemele de ajutor de stat pentru materialele de construcții și pentru industria alimentară. Azi importăm mai mult decât exportăm și asta ne costă când suntem evaluați de agențiile de rating. Sunt două industrii care se pot localiza în zone mai puțin dezvoltate ale României. Sunt 600 de milioane de euro pentru fiecare program în următorii patru ani.
- Strat-Up Nation funcționează. 91% din companii funcționează după 5 ani.
- Astăzi, în România, nu avem o linie de producție pentru obuze de 155 mm. Vom produce obuze. Este un produs care generează foarte multe locuri de muncă. În acest moment, împreună cu o companie germană am depus pe fonduri europene pentru fabrică de pulberi, este unul dintre proiectele la care lucrăm. Eu cred că o parte din proiecte le vom anunța într-un timp foarte scurt.
- E complicat să crezi că într-un an de zile poți să produci pulberi. Toate statele europene sunt într-o competiție încercând să producă pulberi. Suntem unul dintre statele care am depus proiecte pe finanțare europeană. Suntem în prima linie. Să știți că producătorii de echipamente sunt câțiva. De aceea mă feresc să dau termene.
- Cred că pentru industria de apărare ar fi necesar ca proiectele începute să fie niște proiecte speciale pentru a le face mai rapid. Din această perspectivă este unul dintre subiectele la care lucrăm astăzi. Min. Economie trebuie să facă industria de apărare una performantă. Pentru a putea să scurtăm timpii ar trebui să avem o legislație de tip off-shore pentru a realiza investițiile la timp.
- Este foarte important faptul că în România am avut stabilitate politică și continuitate a programului de guvernare. În Guvern, între miniștri, conlucrăm bine și nu simt o diferență între miniștrii PNL și PSD.
- Economie verde până în 2030: Încercăm în dialog cu cei care sunt implicați în procesul de modernizare și construire a reactoarelor nucleare să aducem cât mai multă tehnologie în România. Avem deja vizite la fabrici cu potențial care pot să fie în lanțul de aprovizionare. Asta înseamă locuri de muncă mai multe în România.
- Salariul minim european: Este un lucru necesar și e un dialog pe care îl am cu mediul de afaceri. E această discuție dacă IMM-urile pot suporta încă o creștere a slariului minim pe economie. Întrebarea pe care o pun este că uitându-mă pe sondaje vedem că una dintre probleme este de a avea forță de muncă calificată. Și le spun că trebuie găsit echilibru referitor la salarizarea din România. Când punem problema din această perspectivă și faptul că migrația economică va continua cât timp nu există o convergență dintre salarii, dialogul cu mediul de afaceri este altul.
- Trebuie să crească salariul minim în România. Este politică pe care o dezvoltă ministerul Muncii și sunt pe un calendar foarte clar. Ceea ce fac eu, este să fiu în dialog cu reprezentanții mediului de afaceri. Ar trebui să fie de 4.000 de lei brut.
- Comasarea alegerilor: Anul acesta sunt 4 rânduri de alegeri și sunt discuții referitoare la oboseala care ar putea să apară. Participarea la vot este foarte importantă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Top Citite
Recomandările redacţiei
Ultimele știri
Citește mai multe Te-ar putea interesa și:
Partenerii noștri