Exclusiv Marin Gherman, jurnalist din Ucraina, la Interviurile Digi24.ro: Rusia va încerca să testeze capacitatea forțelor ucrainene din Donbas
Marin Gherman, jurnalist din Ucraina, a relatat la Interviurile Digi24.ro, într-o discuție cu jurnalistul Alexandru Rotaru, despre situația din țara vecină, aflată sub amenințare rusească. „Nu știm ce pregătește Putin, dar cert e că urmează o perioadă complicată”, a spus acesta, care a explicat cum resimt oamenii de rând conflictul cu Rusia.
„Temerea personală este că ne putem afla mai bine de un an sau mai mult în așteptarea unui război. Războiul hibrid se va transforma în unul rece, iar în așteptarea războiul se întâmplă lucruri negative: retragerea unor investitori, sărăcirea populației, nemulțumiri, restrângerea unor drepturi, Ucraina se va transforma dintr-o ipotetică poveste de succes într-un eșec. Ăsta este un scop al Kremlinului”, a spus Marin Gherman.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Principalele declarații:
- Stare de urgență în Ucraina. Există în Ucraina stare de urgență și stare de război. Starea de urgență înseamnă o anumită limitare a drepturilor cetățenilor, circulația dintre regiuni va fi restricționată, vor fi controale suplimentare, anumite ore introduse când oamenii pot circula. Toate aceste prevederi sunt foarte flexibile și depind de comisiile regionale. Ceea ce înseamnă că la frontiera cu Rusia pot să adopte măsuri, în altele nu. Peste tot sunt interzise evenimentele în masă pentru a evita evenimente care ar putea destabiliza regiuni din Ucraina, inclusiv atentate teroriste.
- Serviciul de securitate al Ucrainei spune că nu este exclus faptul că pe teritoriul țării sunt mulți spioni ai țării vecine care au scopul de a destabiliza pentru a escalada situația.
- Cum se simte în Ucraina conflictul cu Rusia. De la recunoașterea independenței celor două regiuni s-a discutat mult. Putin a acceptat o mică înfrângere. Pentru că până acum miza strategică a Rusiei era federalizarea Ucrainei și introducerea acestor regiuni și acordarea unui drept de veto. Putin a recunoscut independența acestor republici autoproclamate, putea să o facă acum opt ani de zile, dar a înțeles că preluarea controlului asupra Ucrainei cu costuri mici, prin finanțarea unor partide politice este foarte mică. Ucraina a luat foarte multe măsuri care limitează tot ce înseamnă atacuri hibride, de exemplu partide politice interzise, mass-media apropiată de Rusia închisă, rețele sociale ruse închise, deci au rămas foarte puține unelte pentru Rusia de a prelua controlul nu pe cale militară.
- Scenariul B ar putea să prevadă o extindere a conflictului din zonele separatiste asupra sudului Ucrainei. O revenire la proiectul vechi Novorossiya, o extindere a tot ce înseamnă lumea rusă spre sudul ucrainean, spre Odesa inclusiv. Pevede ajungerea inclusiv în apropierea frontierelor cu România, ruperea Ucrainei de Marea Neagră.
- Invazie la scară largă? Au apărut astfel de temeri după recunoașterea independenței celor două republici. Recunoașterea a avut loc în limitele frontierelor din 2014 și există o cerere orbaznică a Rusiei asupra Kievului de a se retrage inclusiv din principalele zone pe care le controlează din cele două regiuni. Vorbim aici inclusiv de Mariupol.
- Rusia duce un război hibrid fără reguli. Discutăm despre limite din 2014 inexistente. Este absolut împotriva dreptului internațional pentru că sunt limite iluzorii. Tancul rusesc nu se va opri acolo.
- Prezența Federației Ruse nu poate fi oriunde menținută pe teritoriul Ucrainei. Ucraina poate fi posibil ușor cucerită, însă nu poate fi menținută fără costuri mari sub controlul Rusiei. Există o mare rezistență împotriva Rusiei mai ales în centru și vest. Acolo e considerată un dușman, un inamic, un agresor.
- Nu știm ce pregătește Putin, dar cert e că urmează o perioadă complicată. Federația Rusă va încerca să testeze capacitatea forțelor ucrainene din Donbas. Nu cred că va fi o invazie imediată a regiunilor din estul țării.
- Orașul Mariupol este foarte bine dotat, echipat. A fost minată coasta Mării Azov, deci armata rusă de fapat este așteptată în Mariupol. Va fi foarte greu de cucerit acest oraș pe cale continentală. Pe cale maritimă s-ar putea ca rușii să aibă o surpriză, dar va fi foarte greu de luat sub control.
- Orice direcție nu trebuie exclusă pentru că așa arată situația de pe teren. În aceeași măsură trebuie să păstrăm calmul. Se înțelege foarte clar la Kiev această dilemă existențială. Kievul se poate arunca în fel și fel de stări de urgență, de război în așteptarea unui război care poate să un înceapă la scară largă. Cine va asigura cu combustibil, cu hrană? Ucraina pierde circa 3 miliarde de euro lunar în urma acestor amenințări directe militare.
- Sancțiunile împotriva Rusiei. Cel mai important este sistarea livrărilor de gaz prin conducta Nord Stream 2. Celelalte sancțiuni, sunt un element al demonstrării solidarității occidentale, dar sunt foarte slabe, ele nu garantează pacea mâine. Sunt sancțiuni care pot să creeze probleme Rusiei, dar sunt sancțiuni preventive, nu cred că dor în momentul de față. Nu sunt suficiente pentru a opri derularea evenimentelor din Ucraina.
- Liderii europeni au demonstrat o solidaritate destul de mare. Istoria a arătat că există o primejdie hibridă dinspre Rusia.
- Nu am fost adeptul formulării că este „un război iminent”, însă Rusia este imprevizibilă. În decembrie se împinesc 100 de ani de la formarea Uniunii Sovietice și este un eveniment important pentru mentalul colectiv și Putin trebuie să prezinte ceva realizări.
- Cum este viața de zi cu zi a ucrainenilor? Mulți au început să menționeze factori negativi, devalorizarea monedei, scumpiri, mulți au văzut ca elemente de panică retragerea ambasadelor din Kiev, mulți așteaptă un război. Temerea personală este că ne putem afla mai bine de un an sau mai mult în așteptarea unui război. Războiul hibrid se va transforma în unul rece, iar în așteptarea războiul se întâmplă lucruri negative: retragerea unor investitori, sărăcirea populației, nemulțumiri, restrângerea unor drepturi, Ucraina se va transforma dintr-o ipotetică poveste de succes într-un eșec. Ăsta este un scop al Kremlinului.
- Sunt foarte multe poziții geopolitice în mare reașezare. Dacă se vor așeza la o masă și vor decide să fie pace, va fi o pace temporară. Trebuie să fie cineva să cedeze, iar cedarea de către Ucraina ar înseamnă o cedare a dreptului internațional. Dacă Rusia cedează, înseamnă o ruinare a regimului Putin. Cred că putem o obține o înghețare a conflictului. Iar rezolvarea acestui conflict cred că este imposibilă în viitorii ani. Este mai mult decât o mică neînțelegere între două state vecine.
- Etichete:
- rusia
- ucraina
- conflict rusia-ucraina
- razboi rusia-ucraina
- interviurile digi24.ro
- marin gherman
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News