Dacian Cioloș acuză din nou PSD-ul pentru dosarul Roșia Montană, unde este așteptat ca România să piardă procesul intentat de Gabriel Resources țării noastre pentru aurul de la Roșia Montană. „Abia aștept să văd decizia și motivația Tribunalului de Arbitraj pentru că de acolo vom putea începe discuții serioase,” a declarat europarlamentarul joi, la Interviurile Digi24.ro.
„Numele lui Ponta e citat de 160 și ceva de ori în motivația celor de la Gold Corporation care au depus solicitarea de despăgubiri, numele meu nu e niciodată. Cererea de despăgubire a fost depusă în primăvara lui 2015, eu am ajuns la Guvern în toamna lui 2015. În 2011, guvernul condus de Ponta a promis avizele necesare pentru exploatarea cu cianuri în zonă împotriva legilor din România. În 2013 a propus o lege către Parlamentul European prin care să modifice legislația, să poată da exploatarea, o lege împotriva căreia el însuși a votat apoi în Parlament. Lucrurile astea aș vrea să le clarificăm. Cum a început această promisiune de exploatare, ce promisiuni au fost făcute, de ce premierul Ponta și-a luat niște angajamente către companie că va putea să exploateze știind că legea e împotriva acestei posibilități, de ce a promis că va modifica legea când nu era sigur că are majoritate când el a votat împotrivă? Depunerea dosarului la UNESCO s-a făcut în baza legilor din România, care protejează zona respectivă, legi care și acum susnt în vigoare. După ce a fost depus dosarul la începutul lui 2017, abia în 2022 a fost inserată Roșia Montană pe lista UNESCO. De ce, dacă era așa cum spune Ponta și Ciolacu, dacă era vital ca Roșia Montană să nu intre pe lista UNESCO, de ce nu au retras dosarul? În continuare Roșia Montană poate fi retrasă de pe lista UNESCO. Nu-i nimic bătut în cuie acolo, dar eu cred că multora dintre acești politicieni le e teamă de oameni care au ieșit în stradă, de sute de mii de oameni care au ieșit în stradă să protejeze Roșia Montană,” a declarat Dacian Cioloș.
„Eu nu cred că Roșia Montană trebuie retrasă de pe lista UNESCO. Cei care acuză daunele pe care România va trebui probabil să le plătească au o țintă falsă, nereală. Problema e în altă parte. Promisiunile au fost făcute de oameni politici, nu de oamenii care au ieșit în stradă. Ponta a declarat imediat după acel vot acum va trebui probabil să plătim daune și au dreptate oamenii aia să ne ceară daune. Înainte de depunerea dosarului la tribunal. Acea companie a speculat declarațiile lui Ponta,” a adăugat europarlamentarul.
Compania Gabriel Resources a acţionat în instanţele internaţionale statul român pentru că a blocat exploatarea aurului de la Roşia Montană, decizia fiind aşteptată în luna martie. Eventualele despăgubiri pe care ar trebui să le plătească România se aşteaptă să fie foarte mari.
Editor : A.P.