Orașul de mâine. Certificările verzi, un factor esențial în alegerea unei locuințe
Certificările Green Homes au devenit un factor esențial în alegerea unei locuințe, reprezentând un instrument de măsură și analiză al nivelului de sustenabilitate al unei clădiri sau al unui proiect imobiliar. Certificatele Green Homes se acordă proprietății, adică clădirii în sine și se aplică doar clădirilor rezidențiale.
Ce sunt certificările Green Homes, ce înseamnă, cum se obțin și de ce sunt importante în valoarea unei proprietăți, explică Andrei Botiș, președinte RoGBC.
„Toate aceste certificări se văd în valoarea proprietăților și contează foarte mult atunci când facem o achiziție imobiliară. De ce crește valoarea unei proprietăți cu această certificare? În primul rând, și cel mai important lucru, este că valoarea lor se menține pe termen lung, iar durabilitatea construcției este mai ridicată decât cea a unei construcții obișnuite”, spune Andrei Botiș.
Criteriile avute în vedere la acordarea unei certificări Green Homes sunt următoarele: eficiența energetică, cu o pondere foarte importantă în sistemul de certificare, amplasamentul, calitatea aerului interior - de asemenea, un aspect foarte important -, materialele folosite, sistemele de reciclare și colectare a deșeurilor atât din timpul construcției cât și ulterior.
„Green Homes este un sistem de certificare pe care noi l-am început în România și am reușit să-l implementăm în peste 17 țări din Europa. În urmă cu 14 ani nu era nicio clădire verde certificată Green Homes, acum sunt peste 18.000, iar numărul lor crește în fiecare zi și, implicit, și valoarea lor”, declară Andrei Botiș, președinte RoGBC.
Un alt avantaj produs de o certificare Green Homes este reprezentat de faptul că creditele contractate pentru cumpărarea unor locuințe aflate în clădiri certificate beneficiază de credite preferențiale, 10 bănci comerciale din România oferind această facilitate.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News