ZI MARATON LA DIGI24. 16 reportaje, cinci dezbateri în direct și o serie de povești neștiute despre regii României

Data publicării:
Biblioteca Central Universitar - Statuie Carol I

10 mai este ziua în care România s-a proclamat ca stat independent pe hartă, „dezlipită cu totul şi pentru totdeauna de Imperiul otoman” și se suprapune cu o zi de facto a regalităţii.

Digi24 rămâne consecvent principiilor sale și vă propune din nou un subiect serios: România sub coroana de oțel a dinastiei de Hohenzollern. La ce mai este bună istoria în ziua de astăzi? Ce importanță mai are o informație de acum o sută de ani? De ce ar alege o televiziune de știri, conectată la prezent, să fie preocupată de un subiect uitat, superficial cunoscut sau deformat de cei care au rescris istoria în funcție de regimul politic aflat la putere? Răspuns: pentru că, dacă vrem să ne înțelegem prezentul, trebuie să ne cunoaștem trecutul.

Patru suverani, patru domnii și evenimente de o importanță excepțională pentru destinul națiunii române: Primul Război Mondial, câștigarea Independenței, Marea Unire. De la Regatul României și până la Republica Populară Română, între la Belle Epoque și 23 august 1944, vă oferim un spectacol jurnalistic susținut de imagini de epocă, cu invitați care ne vor ajuta să restabilim faptele așa cum au fost ele, între propagandă și realitate istorică. Cu o abordare îndrăzneață, sintetică, completă și echilibrată, Cristi Citre, Alice Iacobescu, Luca Niculescu și invitații lor vor aduce în actualitate mizele istorice ale României regale.

Digi24 difuzează astăzi o serie de materiale, dezbateri și portrete, toate dedicate regilor României. Pe parcursul Zilei regalității, în cadrul campaniei „10 Mai, Ziua Independenței, Ziua Regalității” vor fi difuzate cinci ediţii speciale ale știrilorCristi Citre, alături de invitații săi, istoricul Petre Guran, Toader Paleologu sau istoricul Adrian Niculescu, vor dezbate, la 10.30, 13.30, 15.30, ce a însemnat, pentru România, MONARHIA.

De la 17.30 Alice Iacobescu va aduce argumentele pentru care Digi24 consideră 10 mai ca fiind Ziua Independenţei. Invitații săi sunt istoricul Alin Ciupală și profesorul de comunicare Dumitru Borțun.

De la ora 22.00, la „Imparțial”, Luca Niculescu, alături de invitații săi, Christian Mititelu, Filip Iorga si Elena Vijulie vorbesc despre viitorul instituției monarhice în România și despre ce cred românii despre regalitate.

Efort jurnalistic fără egal

Efortul jurnalistic dedicat acestei zile este unul fără egal, o echipă formată din zeci de reporteri, operatori, editori au muncit săptămâni în șir. Pe 10 mai, la Digi24, pe parcursul întregii zile sunt difuzate 16 reportaje care vorbesc despre regi, evenimente istorice, mistificări comuniste, palate ale regilor României.

Unul dintre reportaje redă cu acuratețe portretul Regelui Mihai I, singurul monarh aflat la domnie în perioada celui de-al Doilea Război Mondial care mai este încă în viaţă. Istoricii Alin Ciupală și Andrei Pippidi vorbesc despre istoria tristă a celui care a devenit rege la 5 ani. „Noi ascultam de Anul Nou vocea regelui pentru discursul totdeauna cinstit”, își amintește Andrei Pippidi din anii comunismului. Digi24 prezintă și poze unicat cu Regele Mihai I, în postura de fermier, în Anglia, și cea de aviator, în Elveția.

În seria reportajelor dedicate Zilei Regalității se numără și cel care vorbește despre cucerirea independenţei. Istoricii Armand Goșu și Cosmin Popa povestesc, la Digi24, despre rolul pe care l-a avut regele Carol I în câștigarea independenței țării.

În cadrul campaniei „10 Mai, Ziua Independenței, Ziua Regalității”, Digi24 demontează și miturile comuniste legate de regii României. Într-o primă etapă, românilor li s-a spus că în perioada monarhiei, România era un stat imperialist care îşi alipise prin forţă teritorii care nu îi aparţineau. Ulterior, regii României au fost acoperiţi de tăcere când era vorba de momentele majore ale naţiunii precum Independenţa sau Unirea, dar erau prezentaţi ca fiinţe crude şi lacome, la 1907 sau 1933.

Aşa se răspândeşte şi mitul că Regele Mihai a plecat din ţară cu un tren încărcat cu averi şi tablouri de valoare. Propaganda antimonarhică nu dispare însă după evenimentele din decembrie 1989, ci capătă alte forme. Toate aceste aspecte sunt dezbătute alături de Georgeta Filitti, Stelian Octavian Andronic, fost ofiţer în Serviciul de Informaţii Externe sau Ion Caramitru.

„10 Mai, Ziua Independenței, Ziua Regalității” este o nouă campanie marca Digi24, singura televiziune de știri din România care face o pledoarie pentru istorie și adevărul istoric.

Din 1866 pâna în 1947, ziua de 10 Mai a fost Ziua Naţionala a României. La 10 Mai se celebrau deopotrivă Ziua Dinastiei, a Independenţei şi a Regatului. După instalarea comunismului sărbatoarea de 10 Mai a fost ştearsă deliberat din memoria colectivă. Manualele de istorie nu o menţionau, nu era amintită public niciodată, iar când se vorbea despre independenţă se invoca discursul lui Mihail Kogalniceanu din Parlament, rostit la 9 mai.

Astăzi, 10 Mai este ziua Regalitaţii şi este sărbatorită în primul rând de familia regală şi de simpatizanţii ei, dar şi de cei care ştiu cât datoreaza România regilor ei. 

Citiți și: 

ZIUA REGALITĂȚII. România, de la o țară marginală, la un regat independent

10 mai, Ziua Independenței 

ZIUA REGALITĂȚII. Genealogie. Monarhia a conectat România la Europa

Monarhia a înfruntat crize şi conflicte

ZIUA REGALITĂŢII. Carol, principele străin ales de români

Ferdinand, om al cărților și al regulilor

Carol al II-lea, un rege controversat

ZIUA REGALITĂȚII. Cum a ajuns să fie imprimat pe moneda de 10 lei chipul unei țărănci din Bihor

ZIUA REGALITĂȚII. Mihai I, ultima barieră contra dictaturii

Cum a fost forţat Regele Mihai să abdice

Comunismul a rescris istoria monarhiei

ZIUA REGALITĂȚII. Întoarcerea Regelui Mihai, după 45 de ani, acceptată cu greu de noile autorități de la București

Un urmaş pentru Casa Regală. Principele Nicolae este al treilea în ordinea succesiunii la tron

Palatele regilor României - Cotroceni, Palatul Regal, Peleș

Palatele regilor României - Balcic, Bran și Pelișor

Ziua Regalității este ignorată de politicieni și de instituțiile statului

Câştigătorii maratonului regal au fost premiaţi de principesa Margareta

ZIUA REGALITĂȚII. Cum arăta economia țării în perioada monarhiei

IMPARȚIAL. Parlamentul ar putea vota instituirea zilei de 10 mai ca ziua independenței și sărbătoare națională


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri